Ber om økt støtte til humanitært arbeid i Afghanistan

Det er store humanitære behov i Afghanistan etter flere uker med voldsomme kamper og flere mennesker på flukt.

Nå ber Røde Kors om mer norsk støtte til organisasjoner som fortsatt driver humanitær innsats i landet.

– Med den dramatiske humanitære situasjonen det Afghanske folk opplever nå, må Norske myndigheter umiddelbart øke støtten til humanitære organisasjoner som opererer i Afghanistan, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Akkurat nå er det stor usikkerhet i hele Afghanistan. Men at de humanitære behovene er enorme er utenfor enhver tvil. Røde Kors i Norge har de siste 20 årene jobbet i Afghanistan med eget kontor i landet, men også før det gjennom partnere i Røde Kors-bevegelsen.

– Folk i Afghanistan trenger oss nå og arbeidet med å møte de store behovene kan ikke stoppe opp. De siste ukene med intense kamper rundt om i hele landet har tydeliggjort hvor viktig det er å kunne gi medisinsk hjelp. Samtidig er behovet for annen nødhjelp også stort. Siden 1. august har mer enn 7.600 våpenskadde blitt behandlet på Røde Kors-støttede sykehus eller helsesentre, sier Apeland.

Eloi Fillon leder arbeidet til Den internasjonale Røde Kors-komiteen i landet. Han forteller følgende:

– Nå pågår det ikke kamper i Kabul. Dersom det hadde vært konflikt i Kabul ville lidelsen for de sivile vært enorm. Det som er tydelig nå er at det finnes store humanitære behov etter flere uker med kamper i byer som Kandahar, Herat og Lashkar Gah. Tusener har blitt skadd og hjem, sykehus og infrastruktur har blitt ødelagt. Den internasjonale Røde Kors-komiteen er fast bestemt på å hjelpe til å møte de store behovene. Vi kommer ikke til å redusere vår tilstedeværelse i Afghanistan. Vi har jobbet i landet i 30 år, og vil ikke stanse nå, sier Fillon.

Røde Kors har de siste månedene trappet opp helseinnsatsen i landet og støtter 45 helseklinikker, 10 helsesentre og ett sykehus. I tillegg er antall mobile helseteam i landet doblet fra 10 til 21. Disse teamene sikrer medisinsk hjelp i områder som er for langt fra andre helsetilbud. 

– Som nøytral, upartisk og uavhengig organisasjon, kan Røde Kors levere helsetjenester i områder andre ikke har tilgang til. Et eksempel er vårt nyeste prosjekt, hvor befolkningen i det som lenge har vært Talibankontrollerte områder sør i landet, for første gang får tilgang til avansert helsehjelp, sier Apeland. 

Gjennom helseprogram når Røde Kors i Norge hvert år 1,5 millioner mennesker med helsehjelp i Afghanistan. 

– Folk skal få tilgang på helsehjelp uavhengig av hvem som sitter ved makten. Dette er en tid det afghanske folk trenger oss mer enn noen gang og nå må også norske myndigheter trappe opp sin støtte til det humanitære arbeidet i landet. Norske myndigheter må også gjøre det de kan for at det internasjonale samfunn og ikke minst Sikkerhetsrådet sørger for å øke den den humanitære innsatsen, sier Apeland.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99
 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no