Ber turfolk avvente krevende høstturer

Det er meldt mye nedbør over store deler av landet ved inngangen til høstferien.

 – Vi ber alle følge nøye med på lokale værvarsler og vurdere å utsette den første høstferieturen til fjells, sier Hjelpekorps-leder Kjersti Løvik. 

Å bli overrasket av styrtregn, vind eller tåke kan fort gjøre en vanlig dagstur i fjellet svært utfordrende.  

– Med de værutsiktene som er varslet de neste dagene, er det viktig at man tenker seg om før man setter kursen mot fjellet. Regn er ikke farlig, men om du blir våt blir du raskere kald, i tillegg til at det også blir glattere. På denne tiden av året kan nedbøren også komme som snø, sier landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps Kjersti Løvik. 

Etter en høst med mye godt vær i fjellet, venter nå en periode med større temperaturendringer mellom dag, kveld og natt. Det krever at man i større grad forbereder seg på kulde, mørke og faren for å bli nedkjølt på grunn av regn. 

– Vi håper mange får fine naturopplevelser i høstferien, men det kan være lurt å vurdere å utsette den planlagte fjellturen hvis værvarslet i område du skal til er usikkert, sier Løvik. 

Hvert år deltar frivillige i Røde Kors sine flere hundre lokale hjelpekorps i rundt 1600 aksjoner. Ofte er dårlig eller manglende planlegging årsak til at Røde Kors må rykke ut. 

– Veldig mange av søk- og redningsaksjonene frivillige i Røde Kors deltar i kunne vært unngått hvis alle hadde vært flinkere til å pakke dagstursekken. De neste ukene er et ekstra skift med ullplagg, vind- og vanntett jakke og bukse samt litt mer mat og drikke enn det du tror du trenger «obligatorisk» i sekken, mener Landsrådslederen. 

Hun oppfordrer også alle om å ta med lommelykt eller en refleksvest, som vil gjøre det lettere for letemannskaper å finne den de leter etter når det har blitt mørkt. 

I tillegg understreker Løvik at alle bør sørge for å ha ekstra batteribank til mobiltelefonen slik at man kan varsle om man får problemer, og i tillegg lære seg å bruke og ta med kart og kompass. 

– Det viktigste er at du både sier fra hvor du skal på tur og at du har mulighet til å varsle dersom du får problemer, sier Løvik. 

 

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no