Dobbelt så mange søker om gratis ferie med Røde Kors

Stadig flere barnefamilier har behov for ferieopplevelser gjennom Røde Kors. Organisasjonen øker nå kapasiteten til sommeren da årets påskeferieopphold avlyses på grunn koronarestriksjonene.

– Vi ser en voksende gruppe som har behov for gratis ferieaktiviteter i skoleferien. Behovene der ute er store og vi merker en enorm pågang, sier Elisabeth Dahl Hansen, seniorrådgiver i Røde Kors.  

Under pandemien er det mange som opplever å få enda dårligere råd enn før. Behovet har aldri vært større for ferieopplevelser som lavinntektsfamilier. Samtidig har det på grunn av smittevernsituasjonen vært krevende å arrangere smittevernvennlige påskeaktiviteter i år. Røde Kors har som beredskapsorganisasjon tett dialog med kommuneoverleger over hele landet og har denne påsken måtte legge om til alternative aktiviteter på grunn av smittesituasjonen. 

Alternative påskeaktiviteter 

I påsken arrangerer Røde Kors feriedager der det er mulig, i tillegg til å dele ut aktivitetshefter, påskeegg, rebus til familier, friluftslivspakker med hengekøyer og liggeunderlag, leker og annet til familier rundt om i landet som skulle dratt på påskeferie sammen med Røde Kors-frivillige.  

– Det er leit at vi må utsette ferier som mange familier sårt trenger og har sett frem til. Siden vi ikke kan være sammen i år, får våre deltakere en hyggelig overraskelse med blant annet aktivitetshefter, påskegodt, spill og mer. Det er mange gode lokale initiativer til ulike alternative aktiviteter. Vi ønsker å sende en hilsen om en god påske fra Røde Kors og bidra til at flere barn og unge får gode uteopplevelser i nærmiljøet, sier Dahl Hansen. 

En av fem har fått dårligere råd 

En ny undersøkelse utført av Opinion på vegne av Røde Kors viser at hver femte nordmann har fått dårligere råd som følge av pandemien. 16 prosent forteller at de er usikre på om de har råd til påskeferie i år.  

– Mange av dem som har det økonomisk vanskelig fra før forteller oss at situasjonen er blitt verre under pandemien. Vi ser at forskjellene øker, og utviklingen er urovekkende, sier Dahl Hansen.  

Røde Kors planlegger nå ekstra sommerferieopphold slik at flere familier som sliter økonomisk får gode ferieopplevelser sammen som familie.  

– Målet er å få til så mye aktivitet som mulig så fort samfunnet åpner igjen, og vi planlegger flere opphold i mai og i skolens sommerferie. Til det trenger vi enda flere nye frivillige for å sikre flere familier gode sommerminner, sier Dahl Hansen.  

Over 115.000 barn under 18 år i Norge bor i husholdninger med vedvarende lavinntekt, ifølge SSB. Det utgjør 11,7 prosent av alle barn i Norge og andelen øker år etter år. Utviklingen bekymrer Røde Kors, som ser denne utviklingen på nært hold gjennom tusenvis av møter med barn og unge gjennom forskjellige aktiviteter. Røde Kors har mange aktiviteter som er direkte og indirekte rettet mot barn og familier med lite penger. Den største aktiviteten for denne gruppen er «Ferie for alle», hvor frivillige sørger for at over 5.000 barn og foreldre som ellers ikke ville hatt råd til å reise på ferie i år, får ferieopphold landet rundt.