Ebola-avslutning avlyst: Røde Kors skuffet

Bare to dager før ebolautbruddet i DR Kongo endelig skulle bli erklært avsluttet på mandag, ble et nytt tilfelle ble oppdaget forrige uke.

Utenandssjef Tørris Jæger besøker de ebolarammede områdene i Øst-Kongo.Bare to dager før ebolautbruddet i DR Kongo endelig skulle bli erklært avsluttet på mandag, ble et nytt tilfelle ble oppdaget forrige uke. En 26 år gammel mann fikk påvist ebola, og døde på sykehus torsdag. Det var da gått 52 dager siden siste bekreftede tilfelle ble påvist. Viruset har herjet Øst-Kongo siden august 2018 har tatt 2.274 liv, og ødelagt utallige familier.

Utenlandssjef Tørris Jæger i Røde Kors besøkte de ebolarammede områdene i mars, samtidig som den siste pasienten ble utskrevet. Han så fram til å markere at det nest største ebolautbruddet i historien er over, men må nå erkjenne at viruset fremdeles rammer.

Korona-forberedelser

Landet forbereder seg nå på at Covid-19 for fullt skal ramme landet. Lokalsamfunn står nå overfor to forskjellige epidemier på samme tid.

- Slutten av ebola skulle være en god nyhet, og skulle gi fornyet energi til å møte koronaviruset. Samtidig ser vi at flere av tiltakene i kampen mot ebola, nå vil være til hjelp mot korona-viruset: God og riktig informasjon, holde riktig avstand til andre, og god hygiene med hyppig håndvask er nøkkelord, sier Jæger.

Det er 40 dager siden siste pasient ble utskrevet fra sykehuset i Beni, som er episenteret for utbruddet. For at WHO skal erklære at den kritiske fasen er over, må det ha gått minst 42 døgn siden siste tilfelle av smitte. 13. april er datoen vi offisielt skulle erklære det nest største ebolautbruddet i historien over.

Røde Kors har i løpet av ebola-epidemien undersøkt mer enn to millioner mennesker for smitte, og sørget for at de har fått helseråd og god og riktig informasjon om smittevern og hygiene. Røde Kors har også bidratt til å gjennomføre 20.000 trygge og verdige begravelser hvor det har vært påvist eller mistenkt smitte. Mer enn 3.000 psykososiale aktiviteter har vært gjennomført, og 1.200 frivillige har fått opplæring og deltatt i ebola-responsen.