En tredjedel av landet under vann: Millioner rammes av flom i Bangladesh
Røde Kors frykter at flere vil rammes av storflommen i Bangladesh, hvor 81 mennesker allerede har mistet livet. Det er ventet at flommen vil fortsette i mange uker fremover.
– Bangladesh må nå håndtere tre katastrofer samtidig. Koronapandemien rammer svært hardt i et av verdens mest tettbefolkede land, og syklonen Amphan rammet landet i mai. Nå står også en tredjedel av landet under vann som følge av flom, sier Torben Bjørke-Henriksen, seniorrådgiver i Norges Røde Kors.
Ifølge myndighetene i Bangladesh står 7,5 millioner mennesker i fare som følge av flommen. Tre millioner er allerede rammet, blant dem er én million isolert og omgitt av flomvann.
Flommen, som har pågått i nesten tre uker, har så langt kostet minst 81 mennesker livet. Det er ventet at flommen vil fortsette i ukene fremover.
– Normalt varer disse flommene et par uker, men denne har allerede vart i 20 dager. Mer nedbør er ventet i dagene og ukene som kommer. Redningsarbeidet er krevende fordi mange veier og broer er ødelagt, sier Bjørke-Henriksen.
Legger ytterligere press på helsevesenet
Når flomvannet trekker seg tilbake er det frykt for utbrudd av vannbårne sykdommer, blant annet kolera, i landet som har mer enn 160 millioner innbyggere.
– Dette vil legge et ytterligere press på landets helsevesen som fra før har store utfordringer med håndteringen av den store økningen av koronapasienter.
Bangladesh er det tredje hardest rammede landet i koronapandemien i det sørlige Asia, etter India og Pakistan, med over 200 000 som er bekreftet smittet. Det er trolig store mørketall da testkapasiteten er begrenset i et av verdens mest tettbodde land.
Smittefrykt gjør arbeidet vanskeligere
Flere hundre frivillige i Bangladesh Røde Halvmåne har evakuert mennesker som sitter fast i vannmassene. Det deles ut nødhjelp som mat, drikkevann, presenninger og hygieneartikler mens helseteam bistår med førstehjelp og andre helsetjenester.
– Frykt for smitte gjør redningsarbeidet vanskeligere. Det er stor mangel på smittevernutstyr, og mange er redd for å bli smittet av Covid-19 om de flytter på seg, sier Bjørke-Henriksen.