Evakuerer sivile fra Mariupol

Et team fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) deltar nå i en operasjon for å legge til rette for evakuering av sivile ut av stålverket Azovstal i Mariupol.

De som evakueres blir fraktet mot byen Zaporizhzhia. En konvoi med busser og ambulanser kjørte 230 kilometer i retning Mariupol fredag 29. april. Konvoien nådde fram til stålverket lørdag morgen.

- Dette er en veldig krevende og kompleks operasjon, som nå gjennomføres i koordinering med partene i konflikten og FN, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge, Bernt G. Apeland. 

Som en nøytral og uavhengig humanitær mellompart har ICRC lagt til rette for dialogen mellom partene for å få til en trygg vei ut for sivile i Mariupol. Denne dialogen har pågått siden slutten av februar.

– Dette er en veldig krevende humanitær operasjon. Derfor er det få detaljer Røde Kors kan gi nå. Det viktigste akkurat nå er sikkerheten til de sivile og konvoien som nå er på vei, sier Apeland. 

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no

(Teksten over er korrigert. I den først publiserte teksten stod det at konvoien nådde fram til stålverket søndag morgen. Det korrekte er at den nådde fram lørdag morgen)