Flere redningsoppdrag til sjøs på Vestlandet så lang i år enn hele fjoråret sammenlagt

Det har vært en travel sommer for de frivillige om bord på Røde Kors’ redningsbåter. På Vestlandet er Røde Kors forberedt på et nytt storinnrykk i helgen.

– Vi er klare for å bidra med det som trengs når det blir mange båter på sjøen i finværet som kommer til Vestlandet til helgen, sier Terje Hårvik, leder på Røde Kors-båten i Hordaland. 

De siste ukene har det frivillige mannskapet på om lag 20 personer bistått med alt fra oppdrag for ambulansetjenesten, slep av båter, hjelp ved grunnstøting, starthjelp, og slokking av brann.  

65 av landets 280 hjelpekorps har spesialisert seg på søk og redning på sjø og vann. Røde Kors har over 200 båter i beredskap lands hele kysten. 

I sommer er det rapportert om en kraftig økning i båtsalg, og mange har sin første sommer som båteier. Dermed er det også flere båtførere med lite erfaring i båt. 

– Jeg tror aldri jeg har sett så mange båter ute på vestlandssjøen enn finværsdagene i sommer. Det har vært hektisk, og vi ser at det er spesielt mye å gjøre de dagene det er fint vær, sier Hårvik.  

Fortsatt mange uten redningsvest 

Også Røde Kors-båten i Tjøme og Hvasser har opplevd flere oppdrag i sommer sammenliknet med fjoråret. 

Røde Kors oppfordrer alle til å ta båtførerprøven, og synes det er positivt at mange etterspør båtførerkurs om sommeren. 

Videre forteller Hårvik at de møter mange båtførere og passasjerer uten redningsvest. Det samme forteller mannskapet i andre Røde Kors-båter langs norskekysten.  

– Vi blir ofte møtt med «Åja, er det dere. Da får jeg nesten ta på meg redningsvesten». Samtidig er folk positive, og jeg tror og håper jeg at vi er i ferd med å se en bedring når det gjelder bruk av vest, sier han.  

Mange aksjoner på fjellet 

Røde Kors er i beredskap langs kysten og i innlandet i sommer. Hjelpekorpset rapporterer også om flere oppdrag sammenliknet med tidligere år i mange populære turområder. De frivillige forteller at det har vært et jevnt stort trykk med en rekke leteaksjoner og andre oppdrag så langt i sommer.  

Dette er Røde Kors sine tips for en trygg båtsommer: 

  • Sørg for at alle ombord alltid har på vest 
  • Ikke kombiner alkohol og båtkjøring 
  • Gjør deg kjent med sikkerhetsutstyret om bord 
  • Lær deg navigering, og gjør deg kjent i områdene der du skal ferdes 
  • Hold farten nede 

 

For pressehenvendelser, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99,

eller send e-post til pressevakt@redcross.no