Hetebølgen i Middelhavet: Flere tusen frivillige redder liv i skogbrannene

Hetebølgen som rammer ved Middelhavet dreper, raserer hjem, ødelegger økosystemer og truer landbruket og turistnæringen.

Flere tusen Røde Kors-frivillige gjør en stor innsats for å redde liv og eiendom i den pågående hetebølgen og utstrakte skogbrannene.

Rekordhøye temperaturer og ekstremt tørre forhold har ført til at store områder i Hellas, Tyrkia og Italia står i brann, og en rekke tettsteder har måttet evakuere. De høye temperaturene utgjør en betydelig helsebelastning selv i byer som ikke er direkte berørt av brannene. 

- Hetebølgen er den verste som har rammet Hellas på over 40 år. Rundt hele Middelhavet jobber våre frivillige nå på spreng både i respons på de dramatiske brannene og for å forebygge en stille katastrofe av hetedødsfall, sier klima-analytiker Cathrine Tranberg Hårsaker i Røde Kors. 

Verste på 40 år

Frivillige står nå i beredskap etter hvert som brannene rykker nærmere Athen og andre større byer, og er allerede i gang med å oppsøkt byens hjemløse for å gi drikke, helsehjelp og informasjon om hvor disse kan finne kjølesentere hvor de kan hvile. Hellas Røde Kors har også støttet evakuering av innbyggerne i de tre brannrammede landsbyene Kamares, Longos og Platiri. Under siste tilsvarende hetebølge i Hellas mistet over tusen mennesker livet. 

I Tyrkia det også rapportert om flere dødsfall, hundrevis av døde husdyr, og et foreløpig ukjent antall hjem brent ned i store skogbranner. Over 2.000 Røde Kors-frivillige og ansatte er i felt for å levere mat, drikke, gi psykisk førstehjelp og sørge for husly til skogbrann-rammede.  

Også italiensk Røde Kors har bistått i evakueringer av rammede og matleveranser til både mennesker og husdyr. Sardinia er særlig rammet, med over 800 branner registrert de siste dagene.

Prioriterer heteberedskap

Røde Kors har gjennom flere år prioritert å styrke beredskapen for hete, men frykter at omfanget vil overstige kapasiteten i nær fremtid.

- De dødelige konsekvensene av hetebølger i Europa har gjort heteberedskap til en prioritet for Røde Kors-bevegelsen de siste årene, og Hellas Røde Kors har hatt spesielt fokus på brannberedskap etter de store brannene i 2018, sier Tranberg Hårsaker. 

Kan ikke håndtere brannene i fremtiden

FNs siste gjennomgang av internasjonale klimagassutslipp viser at verden i dag er på vei mot tre graders global oppvarming. Røde Kors frykter at fortsatt høye klimagassutslipp og eskalerende klimakrise vil føre til at beredskapstiltak ikke vil klare å holde tritt med stadig større og mer dramatiske skogbranner og hetebølger rundt Middelhavet. 

- En verden som er tre grader varmere vil overvelde de beredskapsmekanismene som finnes i dag. Jo større global temperaturøkning, jo flere liv vil gå tapt til naturkatastrofer, sier Tranberg Hårsaker.  

For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99