Overraskende høstkulde kan fort bli livsfarlig

Nedkjøling kan raskt forverre situasjonen for en person som trenger førstehjelp eller har gått seg bort.

– Vi må ofte hjelpe turgåere som har blitt overrasket over hvor kaldt det blir på denne tiden av året, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Røde Kors deltar i rundt 1700 oppdrag og aksjoner i løpet av et normalår. I 2021 var 1160 av disse henteoppdrag utenfor vei, der pasienter blir hentet og fraktet frem til offentlige helsetjenester som ambulanse.

– På denne tiden av året synker temperaturen raskt når solen er i ferd med å gå ned og da er det helt avgjørende å ha med seg ekstra varme klær, selv om man bare skulle på en dagstur i strålende høstvær, sier landsrådsleder Kjersti Løvik.

Advarer mot "bakkekulde"

Vind og nedbør kan raskt føre til at man blir våt og kald. Men selv med tørre klær er det én kilde til nedkjøling man må være ekstra bevisste på om høsten: kulde fra bakken.

– Hvis du eller andre blir skadet eller sittende i ro over tid, er det svært viktig å legge et isolerende lag mellom kroppen og bakken. Alt kan brukes, og har man ikke sitte- eller liggeunderlag, kan en jakke, en presenning eller en ryggsekk brukes som «varmeskjold» mot bakkekulden.

– Følg nøye med på lokale forhold

I deler av Sør-Norge ble det onsdag sendt ut farevarsler både for kraftig vind, mye nedbør og jordskred.

– I disse områdene er det viktig å følge nøye med på lokale forhold og det beste er kanskje å utsette turen, eller holde seg til de nære turene, oppfordrer Løvik.

For alle som skal ut i naturen i høstferien, minner Løvik om Fjellvettregel nummer fem som sier at man alltid må ha med ekstra utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre. Her er hennes forslag til pakkeliste:

  • Ekstra klær. Ta alltid høyde for at turen blir lengre enn planlagt og at været kan skifte raskt
  • Niste og varm drikke. Ta med mer enn du tror du kommer til å trenge.
  • Kart og kompass. Sørg for å lære deg å bruke dette før du legger ut på tur. Husk at mobilen og batteriboksen kan gå tom for strøm.
  • Liggeunderlag. Godt å sitte på, og viktig for å holde varmen
  • Hodelykt. Husk ekstra batterier.
  • Vindsekk. Blir du sittende og det er kaldt, vil en vindsekk raskt bidra til å skape et lunt skjul for et helt turfølge.

For pressehenvendelser, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no