Konflikten i Etiopia: Titusener på flukt, flere hundre såret

I løpet av de to siste ukene har kampene i Tigrayprovinsen i Nord-Etiopia forårsaket store lidelser, med fare for at situasjonen utvikler seg til en større humanitær krise.

Forrige uke ble tre ambulanser fra Etiopisk Røde Kors beskutt i grenseområdene mellom Tigray og Amhara. Til tross for angrepene  melder ambulansetjenesten til Etiopisk Røde Kors at de har transportert flere hundre sårede i konfliktområdet. 

- Det er avgjørende at partene respekterer Røde Kors-emblemet, slik at vi kan få gitt de sårede behandling, og levert nødvendig medisinsk utstyr. Vi fordømmer på det sterkeste alle angrep på helse- og hjelpearbeidere, sier Tørris Jæger, som er utenlandssjef i Røde Kors i Norge.

 I hele Tigray-provinsen er veier stengte, telekommunikasjon nede og luftrommet stengt. Det gjør det vanskelig å få overblikk over situasjonen, og å levere riktig nødhjelp der det trengs.

- Kommunikasjonsblokaden gjør det vanskelig å få ut pålitelig informasjon fra området, og flere steder er fullstendig avskåret for forsyninger. Likevel klarte den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) å besøke noen helsefasiliteter i Tigray og Amhara. De hadde med seg operasjonsmaterialer, intravenøse væsker, medisiner, sykehussenger og annet medisinsk utstyr til tre sykehus, sier Jæger.

Fra forsyningssentrene i Addis Ababa og Nairobi klargjør Røde Kors-bevegelsen nå nødvendig materiell for å møte behovene så snart det lar seg gjøre å levere materiale. Røde Kors har også åpnet en hotline for å gjenopprette familie-forbindelser og har mottatt over 1.000 telefoner fra fortvilete mennesker som vil ha nyheter om sine kjære.

Samtidig står konflikten i fare for å utvikle seg til en regional humanitær krise. Flere titusen flyktninger har krysset grensen til Sudan i det som er den den raskest økende flyktningstrømmen til den delen av Sudan på tiår. Samtidig er det fare for at nabolandet Eritrea trekkes inn i konflikten etter at hovedstaden Asmara ble rammet av bomber forrige uke. Etiopia er i ferd med å hente hjem flere tusen soldater fra de fredsbevarende styrkene i Somalia, noe som ytterligere destabiliserer det allerede krigsherjede nabolandet.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99