Det haster med å få frem korn fra Ukraina

Konsekvenser av tørke og økte matpriser er alvorlig for millioner av mennesker. Nærmere 50 millioner mennesker kan rammes av sult.

I fjor ga korn fra Ukraina mat til 400 millioner mennesker. Millioner av familier må stå over måltider. En alarmerende situasjon som kan bli enda vanskeligere de neste månedene. Samtidig som den første skipslasten med korn er på vei fra Ukraina i retning Libanon, er behovet for mat utrolig stort. 346 millioner mennesker på det Afrikanske kontinentet, over en fjerdedel av befolkningen, går nå en matkrise i møte.

– Situasjonen vi nå ser er en kombinasjon av krigen i Ukraina, prisstigning på mat og drivstoff og tørke. De neste månedene kan bli enda vanskeligere på grunn av forstyrret jordbrukssesong i konfliktrammede Ukraina. I tillegg har både Russland og Ukrainas en viktig rolle i produksjon av gjødsel og drivstoff for å drifte jordbruksapparater, sier Morten Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver for Europa i Røde Kors.

Siden krigen i Ukraina eskalerte i slutten av februar har vi sett konsekvensene for den globale økonomien, også her i Norge. Men for land som allerede balanserte på vippepunktet har Ukraina-krigen fått alvorlige humanitære konsekvenser. Også i Midtøsten og Nord-Afrika estimerer FN av 56 millioner mennesker i regionen trenger humanitær hjelp. Med økte matvarepriser forventes antallet mennesker som må ha nødhjelp å øke. Antall barn som er akutt underernært har økt til 60 millioner, sammenlignet med 47 millioner i 2019.

For at flest mulig skal få tilgang på mat handelen i gang og havner og handelsrutene være åpne.

– Å sørge for at matvarer kan produseres og fraktes gjennom de ordinære handelsveiene er rett og slett livsviktig. Det haster å få frem korn fra Ukraina, sier Tønnessen-Krokan.

For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99