Krevende vinterferie

Dårlig vær og skred har gitt Røde Kors Hjelpekorps krevende oppdrag i vinterferieuka.

– Skredfaren er høy og vi ber alle på fjellet den siste vinterferieuka passe på, sier Kjersti Løvik landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

Tirsdag rykket Vennesla Røde Kors Hjelpekorps ut etter melding om at tre menn hadde blitt tatt av et snøskred dagen før. Mennene hadde klart å ta seg til en hytte i området der de ble funnet av hjelpemannskapet. Torsdag ettermiddag la mannskap fra Røde Kors ut på snøskuter etter melding om snøskred på Fridtjofbreen på Svalbard. Dessverre ble de savnede tyske turistene funnet omkommet.
Fredag gikk raset på Gloppen (i Sogn og Fjordane) hvor Hjelpekorpset også var i beredskap.

– Skredfaren har vært høy gjennom hele uken, og Hjelpekorpset har rykket ut til flere krevende hendelser, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps.

En lang natt for hjelpekorpset

Natt til søndag rykket Hjelpekorpset ut da et tog kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen Mannskapet var på plass kl. 01:55 og etter tre timers graving var toget løs.
– Det var en sliten gjeng som kom tilbake i morgentimene, forteller Bjørn Arild Fjeldsbø, distriktsleder Hordaland Røde Kors.

Fjeldsbø er også fagleder for Finsekurset. Det er et kurs i snøskredhåndtering som gjengen fra Hjelpekorpset tilfeldigvis deltok på denne helgen.

Røde Kors stod også klare med ytterligere bemanning i tilfelle passasjerene måtte evakueres.

Overraskende vær

Det vanskeligste været er det som endrer seg raskt. Flere hjelpekorps har vært ute for å hente skigåere som har blitt værfaste. Kjersti Løvik oppfordrer folk til å sjekke værmeldingen og skredvarsel før de legger ut på tur:
– Det vanskeligste været er det som endrer seg rask. Man kan legge ut på det man tror er en fin tur, og så kan det på kort tid snu.

Mange planlegger for kortere dagsturer i vinterferien, og pakker derfor lett. Løvik oppfordrer til at man alltid skal ta høyde for at turen blir lengre enn planlagt.
– Ta alltid med ekstra klær og mat. La noen vite hvor du går, og når du forventer å være tilbake. Ta med kart og kompass, og vit alltid hvor du er. Gjør dette også om du følger oppkjørt spor på fjellet, sier Løvik.

Skredfare også fremover

Det er fremover meldt betydelig skredfare i alle sentrale fjellområder i Sør-Norge og deler av Nord-Norge. Løvik har en klar oppfordring til alle som planlegger å legge ut på tur:

– Følg fjellvettreglene og unngå skredutsatte områder.

Her er tre viktige tips for å unngå snøskred: 

  1. Les snøskredvarselet for ditt område. Sett deg inn i hva de ulike faregradene og skredproblemene vil bety for din ferdsel i skredterreng. Snøskredvarsel finner du på varsom.no/snoskredvarsling 
  2. Planlegg turen din hjemme – legg opp til tur etter vær- og snøforhold, og etter turgruppens erfarings- og kunnskapsnivå. 
  3. Følg med på de faretegnene på snøskred naturen gir deg: ferske skred, sprekker i snøoverflaten, drønn fra snødekket ved belastning. 

Ressursside: Artikkel og instruksjonsvideo: Slik kan du unngå snøskred 


For mer informasjon, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99