Kritisk situasjon for millioner av syrere
Over ni millioner mennesker i Syria har ikke tilgang på nok mat. Det er en økning på 20 prosent bare i løpet av det siste året. – Situasjonen er kritisk for millioner av syrere, sier Bernt G. Apeland.
Nå mangler nesten halvparten av alle syrere tilgang på nok mat, i et land som før krigen både var selvforsynt og eksporterte mat i regionen.
– Ikke glem Syria nå. Dette er ikke tiden for å nedskalere den humanitære innsatsen i Syria. Utenriksministrene som møtes til Brussels IV-konferansen, må forplikte seg til å gi mer humanitære midler til Syria. For å sikre grunnleggende hjelp til millioner av mennesker som nå har mistet levebrødet sitt, og opplever at prisene på matvarer øker for hver uke som går, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
Etter over ni år med krig er situasjonen kritisk for den syriske befolkningen. De siste månedene har vært en nedadgående spiral, og flere vanlige mennesker er kastet inn i fattigdom. Antallet syrere som opplever matusikkerhethar økt de siste månedene.
– Syrere har opplevd en altomfattende konflikt i snart et tiår. Men nå er det den økonomiske situasjonen som truer liv og helse til millioner av mennesker, samtidig som det fortsatt pågår kamper flere steder i landet, sier Apeland.
Det er hovedsakelig tre grunner til at Syria nå har havnet i denne dype økonomiske krisen; Kollaps av den økonomiske situasjonen i nabolandet Libanon, restriksjoner og delvis nedstengning på grunn av koronakrisen og lengevarende sanksjoner og innføring av nye, strengere sanksjoner.
6 millioner mennesker er internt fordrevet, 1.8 millioner av disse er nylig fordrevet. Bare det siste året har vi vært vitne til intense kamper i nordøst og Idlib-provinsen. Kampene i Idlib alene førte til at over 1 million mennesker flyktet internt i landet fra desember 2019 til mars 2020.
Allerede lever 80 prosent av befolkningen i Syria under den internasjonale fattigdomsgrensen som er 1.90 dollar om dagen. I en undersøkelse Den internasjonale Rød Kors-Komiteen (ICRC) har gjort blant 125 familier over hele landet, svarte 89 prosent at det har vært vanskeligere å tjene penger til å dekke grunnleggende behov de siste månedene.
– På grunn av den økonomiske situasjonen har jeg færre kunder. Før hadde jeg vanligvis femti kunder i måneden, nå har femten. Og folk kjøper ikke like mye som før. Kun nødvendige ting. De kjøper ikke søtsaker eller mat slik de har gjort før, forteller Farida, en enke og mor til tre som har åpnet en butikk gjennom et Røde Kors-prosjekt.
70 prosent av de som svarte forteller at de ikke har noe oppsparte midler igjen, og resten av de som svarte på undersøkelsen fortalte at de kun hadde penger for å kunne klare seg en måned til.
Siden mars i år har matprisene økt med 38 prosent i Syria og prisen på brød har doblet seg. Importerte varer som ris og sukker har tredoblet seg. En liter matolje koster nå mer enn en gjennomsnittlig dagslønn.
For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99