Røde Kors om barnefamilier på fjelltur: – Legg heller vekt på turhygge enn å sanke toppturer i sommer

Røde Kors har hatt den siste tiden hatt flere utrykninger hvor foreldre har større turambisjoner enn barna. – Vår anbefaling er å vektlegge hygge og mestringsfølelse over antall kilometer.

Røde Kors ber turgåere være bevisste turvalget etter en uke og helg med en rekke redningsoppdrag over hele landet, fra fjord til fjell. Flere turgåere har fått problemer etter dårlig vær eller skader, og Røde Kors’ redningsbåter har hatt flere oppdrag.  

– Det er flott at mange velger å dra på turer sammen med barn i sommer. Samtidig må vi jevnlig hente eller bistå familier som overdimensjonerer turen, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.  

– Det finnes voksenmål for turen, og det finnes helt andre barnemål. Barn har kanskje aldri hørt om de store og populære turdestinasjonene før de voksne forteller dem om det. Målet må være at barna skal bli glade i å være ute i naturen, og da er det gjerne helt andre turmål som er de mest spennende, sier Løvik videre. 

La barna bestemme tempo 

 Så langt i fellesferien har Hjelpekorpset bistått flere familier på tur ved noen av Norges mest populære turistområder. Røde Kors anbefaler turgåere å prioritere de kortere turene om man skal gå sammen med barn. 

– Det hender at vi må hente veldig små barn som er på tur med familien. Det er vi voksne som setter dem i situasjoner de ikke har forutsetninger for å mestre og som derfor lett utvikler seg til farlige situasjoner. Gi barna gode mestringsopplevelser, så kan man heller gå Besseggen og ha andre mål når de er blitt eldre og mer turvante, sier Løvik.  

– Det er forskjell på situasjoner man takler som voksen og på situasjoner man takler som 8-åring, sier Kjersti Løvik. 

Fine turopplevelser 

Når turen planlegges på barnas premisser, trenger man kanskje ikke reise så langt.  

– Se det barnet ser, kanskje er det den spennende maurstien eller vannliljene som vekker størst glede og engasjement. Turmålet trenger ikke være stort og mektig fysisk, men det kan likevel være en stor og mektig naturopplevelse fordi barnet ditt opplever det for første gang, sier Løvik.  

– Barn lever etter impulsmetoden. Ser de noe interessant, så går de gjerne dit. La barna sette premissene for familieturen, så kan man heller ta voksenturen en annen gang.  

Dette er Røde Kors sine tips til hvordan ha gode og trygge fjellturer med barn i sommer: 

  • Snakk med barna i forkant av turen. Alle har ansvar for at alle har det bra på tur og da må alle være involvert i planleggingen. 
  • La gjerne barna få ansvaret for å bære noe viktig for turen i egen sekk, det kan vekke mestringsfølelse. Kanskje ketsjupflasken eller fyrstikkene? 
  • La barna bestemme tempo på turen og ta pauser ofte. Tur skal være gøy for alle.  
  • Vær åpen for å endre turen underveis. Var det noen ekstra fine blomster på vei opp fjellet?  La turen være målet.  
  • Det er viktig at turen tilpasses etter evne. Følg alltid fjellvettreglene.