Nordmenn mer ensomme enn noensinne

Stadig fler melder at de føler seg ensomme under pandemien. Nye tall fra Røde Kors viser at fire av ti føler seg ensomme på grunn av pandemien.

– Vi ser en jevn økning i ensomhet i takt med at pandemien trekker ut. Det er foruroligende at så mange savner sosial kontakt og er mer alene på grunn av pandemien, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. 

Nye tall fra Opinions Norsk koronamonitor viser at nordmenn er mer ensomme enn noen gang under pandemien. I en spørreundersøkelse tatt opp forrige uke svarer 38 prosent at de føler seg ensomme for tiden som følge av koronapandemien. 

Jevn økning

– Flere er mer isolert og har mindre kontakt når samfunnet stenger ned. Vi ser nå en ensomhetsepidemi som vi trolig ikke har opplevd i Norge før. Det viktigere enn noen gang å ringe enn venn som er mye alene eller si hei til naboen, sier Apeland. 

Røde Kors har sammen med Opinion fulgt utviklingen nøye over tid og ser en jevn økning i takt med nedstengninger og smitteverntiltak i landet. I april 2020 svarte 26 prosent at de følte seg ensomme. Etter mer åpning av samfunnet i sommer gikk tallene noe ned, men har nå steget jevnt gjennom høsten og vinteren. Nå sier flere enn noen gang under pandemien at de føler seg ensomme.  

Bekymret for de yngste og de eldste 

Ensomhetstallene er høyest blant de yngste og eldste i samfunnet. Blant ungdom og unge voksne melder flertallet at de nå er ensomme; med 59 prosent i aldersgruppen 16-24 år og 61 prosent som sier de er ensomme i gruppen 25-29 år. Også de over 80 år føler seg ensomme med 43 prosent som rapporterer dette i denne gruppen. 

Røde Kors Besøkstjeneste bidrar til å gjøre hverdagen lettere for mange som er ensomme. Rundt om i landet finnes det 10.000 frivillige besøksvenner som besøker mennesker både i private hjem og på institusjoner. De fleste besøksvenner har én person de besøker fast, som regel en time eller to i uka. Røde Kors har også om lag 100.000 møter med barn og unge hvert år, gjennom våre aktiviteter på Barnas Røde Kors, leksehjelp, ungdomshusene Fellesverket og ferieaktiviteter. 

– De aller fleste er sulteforet på sosial kontakt nå. Det er derfor viktigere enn noen gang å bry seg om alle vi har rundt oss som kjenner på ensomhet i en vanskelig tid. Det har aldri vært flere, sier Apeland. 

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99