Norge må vise global solidaritet i innsatsen mot korona

Norge må utnytte muligheten USA nå har skapt. For å stanse pandemien må en felles innsats med et globalt fokus til.

Norge kan spille en viktig rolle i WTO-forhandlingene, men må også gå foran som et eksempel.

– USAs posisjon vil forhåpentligvis skape et nytt globalt momentum og bidra til å snu fokuset til å bli en global kamp mot viruset istedenfor en global kamp om vaksiner, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Dette vil forhåpentligvis få alle til å forstå at for å bekjempe en pandemi må man ha et globalt fokus.

– Norge har en viktig rolle i WTO-forhandlingene. Samtidig må Norge vise betydningen av en global, solidarisk tilnærming også i egne handlinger. I likhet med andre rike, vestlige land så langt har det største fokus vært på å sikre vaksiner til egen befolkning.

Røde Kors mener at Norge nå må lytte til rådene fra WHO og gjennom handling vise et større globalt perspektiv og gi flere vaksinedoser for å vise vilje til å delta i den globale innsatsen som er nødvendig og langt mer effektiv.

– En effektiv og rettferdig fordeling av vaksiner er ikke bare et spørsmål om moral og å redde liv i land som er mer utsatt og med helsevesen som ikke er tilstrekkelig, men også for å beskytte oss selv, sier Apeland.

Koronapandemien har hatt store konsekvenser for helsetilbudet i mange av verdens fattigste land. Livsfarlige sykdommer brer om seg i skyggen av koronapandemien, fordi det mangler personale, medisiner, fasiliteter og penger til å følge opp vanlig helsearbeid.