Glad for økt støtte fra Regjeringen til Røde Kors-bevegelsens innsats i Ukraina

I dag annonserte norske myndigheter at de vil gi 350 millioner kroner til Røde Kors-bevegelsens akutte nødhjelpsarbeid i Ukraina og nabolandene.

Dorohusk, 9. mars 2022

Størstedelen av pengene vil bli brukt på å sikre livsnødvendig hjelp til befolkningen i Ukraina. Også flyktninger på begge sider av grensen vil bli prioritert.

– Med denne viktige støtten til det akutte nødhjelpsarbeidet, sammen med all støtten vi har fått fra det norske folk og næringslivet, er vi nå i stand til å trappe opp det livreddende arbeidet for de som er rammet av denne krigen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

– Vår største bekymring og humanitære respons er mot alle de som ikke har mulighet til å komme seg ut og å legge på flukt. De som ikke kan legge på flukt trenger akutt hjelp, så vi fortsetter å sende nødhjelpsforsyninger inn i Ukraina, sier Apeland.

Innsatsen vil bli trappet opp i dagene og ukene fremover. Norges Røde Kors vil blant annet i løpet av kort tid sende medisinsk utstyr til behandling av krigsskader, og forbereder utsending av flere mobile helseklinikker til Ukraina Røde Kors.

– Det er stor mangel på førstehjelpsutstyr inne i Ukraina nå. Vi prioriterer derfor dette i de sendingene vi forsøker å få inn i landet. Sykehusene er i ferd med å gå tomme for insulin og annen livsnødvendig medisin. Fra byen Lublin, halvannen time fra her vi er ved grensen nå, har Røde Kors et operasjonssenter hvor vi sender ut medisinsk utstyr, mat og vann, sier Apeland.

I dag besøker han grenseområdene mellom Ukraina og Polen sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Den humanitære situasjonen forverrer seg time for time. Over to millioner mennesker har nå flyktet fra landet, og mange trenger akutt hjelp. Den kalde vinteren gjør flukten vanskeligere og den humanitære situasjonen verre. Det er meldt kaldere vær denne uken, og vedvarende kulde de neste to til tre ukene.

Norges Røde Kors har de siste dagene nå sendt inn flere delegater som skal jobbe for Den internasjonale Røde Kors-komiteen inn i Ukraina, og flere er på vei. De melder om kaotiske og forferdelige forhold, og et ekstremt farlig og vanskelig hjelpearbeid. Mye tyder på at landet mer eller mindre er i ferd med å gå tom for både mat, gass, vann og drivstoff. 

Priv til Red:
Generalsekretær Bernt G. Apeland er nå på grensen til Ukraina, i Polen. Han kan kontaktes gjennom kommunikasjonsrådgiver Sol Sigurjonsdotter, tel +4790998958, epost sol@redcross.no

For mer informasjon, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no