Over én million koronadøde i Latin-Amerika og USA

Antallet koronarelaterte dødsfall har nå passert én million i Latin-Amerika og USA. Det utgjør halvparten av alle korona-dødsfall i verden.

– Kontinentet er det som er hardest rammet av pandemien. Én million døde utgjør halvparten av alle korona-dødsfall i verden, sier Morten Tønnessen-Krokan, som er seniorrådgiver i Røde Kors.

USA står for nesten halvparten av alle dødsfallene i Amerika, men også Brasil, Mexico, Colombia og Peru er svært hardt rammet av pandemien.

– Hvert eneste tilfelle er en individuell tragedie – i en familie, et lokalsamfunn. Vi sørger med hver enkelte, og fortsetter kampen mot pandemien sammen. Mange har mistet sine kjære. Men mange har også mistet jobb, inntekt og hjem, men også tilgang til helsetjenester, mat og skolegang som følge av langvarig koronanedstengning av samfunnet. Mange er strukket til bristepunktet, og hvor store følger det vil få for den mentale helsen har vi ennå ikke oversikt over. Samfunnene vil slite med ettervirkningene i mange år fremover, sier Tønnessen-Krokan.

Frivillige fra Røde Kors jobber døgnet rundt i alle landene på kontinentet. De sørger for helse, hygiene og kunnskap om pandemien, de distribuerer mat og andre nødvendige artikler til de som er rammet, og transporterer syke til bvehandling.

– Vaksinene som har begynt å komme gir håp. Men dessverre ser vi tegn til at de ikke distribueres likt. For å komme pandemien til livs, må vaksinene fordeles slik at også de fattige landene får sin andel. Det er ikke nok at vi vaksinerer befolkningen her hjemme. Som vi har sett den siste tiden, kan mutasjoner oppstå hvor som helst i verden. Det er derfor ekstra viktig at vi har en global tilnærming til dette, sier Tønnessen-Krokan.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99