Pandemien er ikke over – den er internasjonal

Selv om smittetallene går ned i Norge, er ikke pandemien over. Vi har en pandemi fordi viruset smitter i store deler av verden. Og vi er ikke trygge i Norge før alle er trygge.

– Pandemien kan vi ikke avblåse før virussmitten er under kontroll i store deler av verden. Vi har lov til å glede oss over at smittespredningen er lave i Norge, men pandemien handler ikke bare om oss. Den må bekjempes globalt, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

En pandemi er en verdensomspennende sykdom. Om den blir bekjempet i ett land, betyr det derfor ikke at pandemien er over.
– Bare 2 % av alle verdens vaksinedoser satt i de 50 fattigste landene i verden. Og i flere av disse landene herjer viruset for fullt. Vestlige land må dele vaksiner og vaksineopsjoner og det må skje nå. Uten en økt global innsats for å stanse spredningen av viruset er ikke denne pandemien over med det første. For ingen er trygge før alle er trygge, sier Apeland.

Anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) har vært tydelige: en rettferdig fordeling er den eneste, og mest effektive metoden for å bekjempe en pandemi. Denne uken samles G7-landene i England.

– Hvis ikke Norge og G7-landene tar grep, vil det ta lang tid før vi kan feire at pandemien er borte. Nasjonale tiltak er rett og slett ikke nok. Vi må jobbe sammen på tvers av landegrensene, og sørge for at pandemien bekjempes også der jobben er vanskeligst å gjøre, sier Apeland.

I England og USA ser vi at massevaksinering raskt bidrar til å redusere smitte, sykdom og død. Engelske helsemyndigheter opplyser at vaksineringen så langt har bidratt til 13 200 færre dødsfall og 39 700 sykehusinnleggelser.
– I kampen mot nye smittebølger, nye mutasjoner og nye tragedier trenger vi slike nyheter også fra andre deler av verden. Det er derfor viktig at Storbritannias statsminister nå appellerer til verdens rikeste land om å ta større ansvar for å sikre at hele verden er vaksinert mot koronaviruset innen slutten av neste år, sier Apeland.

Åtte av de ti mest smitterammede landene i verden er nå i Asia og stillehavsområdet. Land som Bangladesh, Sri Lanka og Nepal har ikke flere vaksiner igjen, og myndighetene er tvunget til å utsette eller trappe ned vaksinasjonen. Bare tre prosent av Indias befolkning er vaksinert og kun en prosent på Filippinene er fullvaksinert. Da kan heller ikke vår egen regjering og helsemyndigheter ha et så norsk perspektiv på denne kampen som det vi ser nå.


For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99