Populære fjellturer er krevende for utrente

Etter en ny uke med flere redningsoppdrag anbefaler Røde Kors at utrente fjellvandrere vurderer alternativer til noen av de mest populære turene.

Populære turdestinasjoner som Trolltunga, Besseggen og Romsdalseggen er alle tunge turer, og hjelpekorpsene opplever at mange ikke er godt nok forberedt på det utfordrende terrenget.  
– En del av de som oppsøker disse toppene er ikke klar over hvor tøffe turene er. Mange tenker det er en lett spasertur, og går med feil fottøy, og for lite klær, mat og drikke, sier leder for Oppland hjelpekorpsdistrikt Rune Magnar Bjørkheim.  

Det har nesten ikke gått en dag denne sommeren uten henteoppdrag for hjelpekorpsene ved Jotunheimen og Rondane. Bjørkheim anbefaler folk som nå skal på fjellturer uten særlig trening å velge andre turmål, slik at de får en bedre turopplevelse.  

Hjelpekorpsene forventer mange flere oppdrag nå som den mest populære sesongen for fjellturer starter på ettersommeren.  
– August er normalt den viktigste turistmåneden i høyfjellet, og vi forventer ikke noe mindre å gjøre dette året. Mange vil nok bruke helger med finvær til å gå i fjellet, sier han.  

Det samme er erfaringen fra hjelpekorpset i Odda og Tyssedal som har hatt en travel periode med flere henteoppdrag på Trolltunga og andre populære turer innerst i Hardanger.  
– Mange som er i fjellet denne sommeren, ferdes ikke der til vanlig. De fleste er godt utstyrt, men noen overvurderer sine egne evner eller bruker ikke utstyret de har med seg riktig, sier Bjørn Arild Fjeldsbø i Odda Røde Kors Hjelpekorps.  

Fjeldsbø råder også turfolk til å velge tur etter evne, bli vant med utstyret og anbefaler de som skal gå utover i august og i høst å ta med lys.   
– Mørket kommer tidligere. Det er også til stor hjelp hvis man må ringe etter hjelp, slik at hjelpemannskapet finner frem, sier han.  

Stort sett godt fjellvett 
Tross mange oppdrag for hjelpekorpsene, så er nestlederen for Røde Kors Hjelpekorps fornøyd med at de fleste nye og vante fjellvandrere viser godt fjellvett:  
– Selv om det har vært flere oppdrag i sommer enn normalt, så har det gått bra med tanke på hvor mange flere det virker som er på fjelltur, sier Kenneth Gulbrandsøy.  

– Når så mange mennesker er i fjellet, så er det ikke til å unngå at det skjer enkelte ulykker eller at noen feilberegner egen form eller været. Men alt i alt er det godt å se hvor mange som forbereder seg godt til tur, sier Gulbrandsøy.  

Trond Inge Larsgård, operativ leder i Møre og Romsdal hjelpekorpsdistrikt, mener det i mange tilfeller er ren uflaks at folk skader seg på tur.  
– Det virker som de fleste er klar over at det er et utfordrende terreng før de legger ut på tur. Noen kunne forberedt seg bedre, men det er ikke en gjenganger. Stort sett er folk flinke, og det er ren uflaks at de skader seg. Det kan skje den beste, sier han. 

Den siste uken har hjelpekorpset deltatt i søk og redning over hele landet. Selv om innrapporteringen av oppdrag ikke er klare på en stund, så virker det som om økningen i antall oppdrag fortsetter. Det har også vært flere søkeoppdrag med et tragisk utfall, blant annet drukningsulykker i fjord, elv og vann.  

For mediehenvendelser, ring Røde Kors pressevakt på tlf 94 87 29 99 eller send e-post til pressevakt@redcross.no