Røde Kors: – Godt vær har reddet mange skadde turgåere i sommer

Mye godt vær har hjulpet mange skadde turgåere fra større problemer. Røde Kors ber turgåere ha med utstyr til å takle en uventet situasjon.

Hjelpekorpset har hatt travle dager i mange populære turområder i sommer.

– Heldigvis har det ikke blitt så alvorlige konsekvenser av de fleste skadene vi har rykket ut på i år takket være mye godt vær. Med dårlig vær kan mindre uhell raskt få langt større konsekvenser, sier Kenneth Gulbrandsøy, nestleder i Røde Kors Hjelpekorps.  

Han ber turgåere ha med utstyr slik at de kan takle mer krevende vær enn det ser ut til at turen vil få.  

– Skader gjør at turen kan ta mye lengre tid enn planlagt, og værforandringer kan skje plutselig i fjellet, sier han.  

Dette gjelder spesielt denne uken med mer ustabilt sommervær i Sør-Norge.  

Rekordmange oppdrag i Møre og Romsdal 

Over hele landet melder hjelpekorps til Røde Kors om god trafikk i fjellet og på sjøen og mange mindre skader som overtråkk og lignende. For noen distrikter er det rekordmange oppdrag, mens det andre steder er mer normal mengde oppdrag i ferietiden.  

I Møre og Romsdal har flere hjelpekorps allerede hatt flere oppdrag i år enn i hele fjor, inkludert mange oppdrag i sommer med skader i ankler, personer som står fast i skårfeste eller som har trengt hjelp fordi de har vært utslitte.  

Krevende redningsaksjoner i dårlig vær 

Også i andre populære turistområder, som i Lofoten og ved Gaustatoppen i Telemark og Vestfold, har det vært mye å gjøre for de lokale hjelpekorpsene.  

– Felles for mange oppdrag i sommer er at godt vær har bidratt til at uhellene i begrenset grad har fått store konsekvenser, sier Gulbrandsøy.  

Godt vær betyr også at skadde turgåere kan hentes ut av redningshelikopter. Hvis været først blir dårlig, er det langt mer krevende å få hjelp av helikopter og det kan ta lengre tid å få inn frivillige fra hjelpekorps som kan hjelpe til å få ned personer som enten har gått seg vill eller blitt skadet eller utslitt. Sist uke var det for eksempel et redningsoppdrag utenfor Florø hvor dårlig vær ikke gjorde det mulig for helikopteret å fly, og hvor det lokale hjelpekorpset bidro.  

For mer informasjon, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99