Ber Norge hente sin andel av enslige barn fra leire i Hellas

Norges Røde Kors ber norske myndigheter være med på EUs program for å hente og fordele de 1.600 enslige mindreårige som lever under dårlige forhold i flyktningmottak i Hellas.

– Det er viktigere enn noen gang å hjelpe de mest sårbare barna. Forholdene i de greske flyktningeleirene er helt uakseptable, og med faren fra koronapandemien må vi landene i Europa finne en løsning for de enslig mindreårige, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland. 

I et brev til utenriksministeren og justisministeren ber Apeland om at Norge slutter seg til EU-kommisjonens program for å re lokalisere barna fordi Hellas ikke har kapasitet til å håndtere situasjonen alene.

– Det haster å få disse barna i sikkerhet. Norge må ta sin del av ansvaret, sier Apeland.

Røde Kors er glad for at regjeringen har støttet Hellas med midler og fagressurser, men mener det ikke er mulig å komme unna ansvaret med å finne en løsning for barna som er i en fastlåst og umulig situasjon i mottaksleire på de greske øyene. 

Budskapet fra Røde Kors inngår i et felles utspill fra den internasjonale Røde Kors-bevegelsen for å finne en løsning på den umulige situasjonen i Hellas, hvor det som haster mest er å få trygge forhold for barn og unge som er der uten foreldrene sine. Foreløpig har åtte land gått med på å ta i mot mindreårige barn, bland annet Finland av de nordiske landene.

Røde Kors mener det haster å finne en ordning, og at Norge som har mer kontroll på koronapandemien enn mange andre land må stille opp i denne europeiske dugnaden for noen av de verst stilte barna.

– Vi forstår at dette er utfordrende under koronapandemien, men mener dette kan bli gjort på en trygg måte med norske myndigheters hjelp, slik vi ser andre land nå gjør, sier Apeland.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler