Røde Kors: Ekstremt bekymret for eskalerende angrep som rammer sivile

Angrepene mot og fra Gaza rammer sivile. – Sivilbefolkningen betaler en høy pris for voldsspiralen som har eskalert, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

– Bruk av eksplosive våpen i tett befolkede områder medfører unødige menneskelige lidelser dersom internasjonal humanitærrett ikke respekteres. Røde Kors minner om at angrep som ikke kan skille på sivile og stridende er forbudt, og en hvert angreps intensitet må stå i forhold til militær nødvendighet, sier Apeland. 

Internasjonale Røde Kors trapper opp innsatsen, og ber partene i konflikt gjøre alt de kan for å forhindre en videre eskalering av krigshandlingene i den mest alvorlige konflikten mellom væpnede grupper på Gazastripen og israelske styrker siden 2014.  

Frykter eskalering 

Over 100 personer har mistet livet på Gazastripen de siste dagene. Flere hundre er sårede som følge av voldsopptrappingen, blant dem flere titalls barn, ifølge medier. Også på israelske side har 8 sivile og en soldat blitt drept. 

– Dette er en dramatisk situasjon som vi frykter vil eskalere. På begge sider er det familier og barn som nå opplever en stor frykt for sine liv, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors.  

Stort press på førstehjelpsinnsatsen 

Den humanitære situasjonen på Gaza var alvorlig allerede før voldseskaleringen denne uken.  

Sykehus på Gazastripen er fra før svært belastet med mange koronapasienter. Røde Kors er bekymret for at helsevesenet ikke vil håndtere en ytterligere belastning.  

Det er et enormt press på førstehjelpsinnsatsen og ambulansetjenestene. På Gazastripen er Palestinsk Røde Halvmåne en av de sentrale aktørene med 28 ambulanser i tjeneste og mer enn 420 helsearbeidere og frivillige som bistår dem som er rammet. På israelsk side er Magen David Adom (MDA), Røde Kors sin søsterforening landet, i førstelinjen med sin ambulansetjeneste og har evakuert 46 personer til medisinsk hjelp.  

– Frivillige fra Palestinsk Røde Halvmåne og MDA gjør en stor innsats for å hjelpe folk som er blitt rammet av den eskalerende volden, ofte med stor risiko for sitt eget liv, sier Apeland.