Røde Kors er bekymret for dødelige hetebølger

Etter rekordtemperaturer og høye dødstall to år på rad, er en ny hetebølge på vei til Europa i 2021. – Hetebølger tar stadig flere liv, advarer Røde Kors.

Flere europeiske land har nå registrert høye temperaturer og tropenetter på uvanlig mange steder, og det felleseuropeiske værvarslet har meldt om hetebølge ut juni. Det gjør Røde Kors bekymret.

– Den kombinerte risikoen fra hete og Covid-19 vil være spesielt farlig for de som er mest sårbare: De hjemløse, migranter, eldre, gravide kvinner og kronisk syke, sier helse- og omsorgskoordinator i det Internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-Forbundets europeiske kontor, Davron Mukhamadiev.

I 2020 døde 6 340 mennesker av hete i Frankrike, Belgia, Nederland og Storbritannia.

– Hetebølger i Europa var de mest dødelige naturkatastrofene i verden i både 2019 og 2020.  For de de som bor tett i byer eller har dårlig helse kan dehydrering og heteslag på varme dager ramme hardt, forteller klimaanalytiker i Røde Kors, Cathrine Tranberg Hårsaker.

I flere land trapper nå frivillige fra Røde Kors opp innsatsen ved å hjelpe spesielt sårbare grupper, være til stede med førstehjelp og ulike tiltak for utsatte grupper. Fransk Røde Kors hjelper hjemløse, Belgisk Røde Kors vaksinerer folk som bor på gaten, inkludert migranter uten dokumenter, i Østerrike åpner de kjølesentre i byer og i Nederland besøker de tusenvis av eldre for å gi tips om hvordan de kan holde seg avkjølt.

Alvorlige hetebølger rammer også andre deler av verden. Deler av USA og Mexico har de siste par dagene også hatt rekordhøye temperaturer. I Texas har innbyggerne blitt bedt om å bruke mindre strøm i frykt for at kraftforsyningen kan bryte sammen under skyhøyt press fra aircondition-anlegg.

I Midtøsten har fire land, Iran, Kuwait, Oman og De Arabiske Emirater, så langt registrert temperaturer over 50 grader i juni. Det er en måned tidligere enn regionen vanligvis går inn i den varmeste tiden av året.

– Forskning viser at mer enn en tredjedel av heterelaterte dødsfall mellom 1991 og 2018 skyldes klimaendringer. Disse er ikke uunngåelige. Mange av dødsfallene i Europa kan forhindres dersom flere i befolkningen er i stand til å gjenkjenne og reagere på dehydrering og heteslag hos seg selv og andre. Samtidig må vi ta innover oss at kraftige kutt i klimagassutslipp må til for å forhindre at andre deler av verden blir ubeboelige, sier Hårsaker.