Røde Kors: Folk viser koronavett og fjellvett i påskeferien

Lørdag har det vært om lag halvparten så mange oppdrag for Hjelpekorpset sammenliknet med påskeaften tidligere år. – Vi ser at mange er forsiktige og viser fjellvett.

– Vi ser mange gode eksempler på at påsketuristene er flinke ute på tur. Folk holder avstand, er ikke mange på hyttene og går i oppkjørte spor. Vi ser også at mange tar kortere turer og holder seg under tregrensa når været tilsier det, sier Kjersti Løvik, leder i Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors. 

Om uhellet først er ute kan riktig utstyr være avgjørende.    

– I påsken har vi heldigvis sett flere gode eksempler på fjellturister med både utstyr og kunnskap i orden. Samtidig kan selv de som har gått på tur i de samme områdene i årevis og er godt kjent oppleve væromslag og utfordrende situasjoner. Derfor bør man alltid ha med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre, sier Løvik.  

Selv korte turer kan bli mer krevende enn planlagt 

Det fikk skigåer Jens Kristian Tærud erfare langfredag da han skulle ut på en skitur på halvannen mil. Mye snø og vind gjorde at en tilsynelatende enkel skitur ble langt mer utfordrende enn planlagt. 

– Tanken var jo at dette skulle være en enkel og grei tur, og derfor hadde jeg ikke med meg så mye utstyr, bare vann og et eple. Været var også fint, men det snudde underveis, forteller han.  

På vei hjem innså han at han at han hadde mistet retningen. Klokka var blitt mye, og familien hjemme på hytta var blitt bekymret. Kona hadde allerede rukket å ringe politiet for å melde om at den turvante mannen ikke var kommet tilbake til familiehytta.  

– Etter hvert kom jeg frem til et hyttefelt hvor jeg så en Røde Kors-hytte som var bemannet. Her ble jeg tatt godt imot og mine snille hjelpere svigerfar og kona mi kom etter hvert for å hente meg, sier Tærud om turen.  

Rolig påskeaften 

Til tross for sol og godt vær flere steder i Sør-Norge, har påskeaften vært rolig i store deler av landet. Mange tar hviledager i hytteveggen i det fine påskeværet eller holder seg inne på hytta når det er dårlig vær.  

Hittil i dag har Røde Kors hatt 16 henteoppdrag og behandlet 25 skader. Det er godt under gjennomsnittet for påskeaften sammenliknet med tidligere år.  

Så langt i påsken er det rapportert inn 223 oppdrag til Røde Kors. Etter en rolig start på påskeuken har det kommet inn flere oppdrag og skademeldinger de siste dagene.  

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner i fjellet. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte:
 
Røde Kors´ pressetelefon (ikke SMS): +47 94 87 29 99  
eller pressevakt@redcross.no