Røde Kors forventer travleste sommer i fjellet på lang tid

Fire av ti spurte i en ny undersøkelse svarer “vet ikke” eller “nei” på spørsmål om de behersker utfordrende friluftsituasjoner.

– Ikke stol på flaksen, er hjelpekorps-leder Kjersti Løviks klare beskjed før tusenvis av ferierende inntar norsk natur. 

Det har vært en dramatisk start på sommeren i fjellet.
– Det er forferdelig trist når mennesker omkommer i naturen. Målet er at ingen liv skal gå tapt. Kunnskap er den viktigste forutsetningen for å kunne ta de rette valgene, sier Løvik.

I fjor deltok Røde Kors Hjelpekorps i mer enn 1.600 aksjoner i norsk natur. Søk etter folk som har gått seg bort og rene henteoppdrag er blant de vanligste. Ofte er dårlig planlegging årsak til at frivillige fra hjelpekorpset må rykke ut.
– Vi har allerede hentet flere turgåere som langt inne i fjellheimen både har manglet varme klær og ekstra mat i sekken. Noen har gått i joggesko og rett og slett ikke klart å komme seg hjem selv, sier Kjersti Løvik, som er leder for Landsrådet til Røde Kors Hjelpekorps. 

Selv om norske turgåere stort sett vet hva de gjør og er flinke til å planlegge, viser en fersk undersøkelse utført av Opinion at 40 prosent av de spurte er usikre på egen kunnskap. 

Fire av ti svarte at de er usikre på enten bruk av kart og kompass, hvordan man utfører førstehjelp eller hvordan de vil takle utfordrende værforhold.  
– Det er en for stor andel som er utrygge i naturen. Vi kan bistå med informasjon og råd, men når alt kommer til alt er den enkeltes valg og planlegging avgjørende, sier landsrådslederen.  

6.000 frivillige i Røde Kors Hjelpekorps forbereder seg på den travleste sommeren på lang tid, hvor både rutinerte og mindre erfarne naturglade nordmenn vil oppsøke både fjell, fjord og skog. I tillegg forventes det i motsetning til i fjor flere utenlandske turister til Norge. 

– Om du er usikker på om du vet hva du skal gjøre dersom noe uforutsett skjer i fjellet bør du enten velge en guidet tur, planlegge en kortere tur eller ikke sikte mot de høyeste fjelltopp. Ikke stol på flaksen, lær deg fjellvettreglene, sjekk værvarselet og pakk alltid mer enn du tror du trenger i sekken, oppfordrer Løvik, som har en tommelfingerregel som er ekstra viktig: 
 
– Der du snur er du bare halvveis på turen! 

For mer informasjon, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99