Røde Kors-frivillige i Oslomarka: – Folk er flinke og viser hensyn ved utfartsårene

Røde Kors er i dag til stede ved ni utfartsårer i marka. – Så fort man kommer inn i marka er det mer enn nok plass, sier Elin Holmedal, daglig leder i Oslo Røde Kors.

– Vi ser at mange bruker marka nå, og mange sover ute i telt eller hengekøyer. Det er fint å se at mange bruker lokale turområder, og våre frivillige forteller at folk er flinke til å vise god koronavett og hensyn til andre turgåere, forteller Holmedal videre. 

Skjærtorsdag er normalt den store utfartsdagen i påsken, hvor mange skal reise til hytter og fjells. Ved 18-tiden torsdag kveld var det kun rapportert inn to oppdrag til Røde Kors hjelpekorps på landsbasis, og ingen ras eller leteaksjoner så langt på ettermiddagen. Flere av Røde Kors’ lokallag er ute i lokale turløyper, og mange frivillige i Hjelpekorpset er i år på hjemmevakt og klare til å rykke ut ved behov.

Den største utfarten i dag har vært fra områdene rundt Oslo, men tilbakemeldingene fra Røde Kors-frivillige har vært at folk viser hensyn. Det har gått stille og rolig for seg den første fridagen i påsken, også for Røde Kors i hovedstaden. 

– Det er mye folk i marka nå ved inngangen til påskens helligdager, men vi ser at folk er flinke til å vise koronavett. Vi ser at folk kjenner godt til de gjeldende påbudene, sier Holmedal som selv var ved Sognsvann i ettermiddag. 

Koronaepidemien har medført store endringer i påskeberedskapen til Røde Kors, også i byene. Oslo kommune har bedt om bistand fra Røde Kors for å bistå med publikumsinformasjon ved flere populære utfartsårer i Oslomarka. Frem til mandag er Røde Kors-frivillige til stede ved Frognerseteren, Lutvann, Maridalen ved Låkeberget parkeringsplass, Skullerud, Rustadsaga, Sognsvann, Trollvannstua, Østensjøvannet og Badedammen på Grorud. 

– Det er fullt mulig å både gå på tur og holde smittevernspåbudene. Spesielt viktig er det å holde seg i mindre grupper og holde avstand. Vær gjerne kreativ og finn nye og mindre trafikkerte ruter, sier Holmedal.