Røde Kors oppfordrer til turer i nærområdet de siste dagene i påskeferien

Første påskedag har vært preget av væromslag og stor nedfart fra fjellet. Røde Kors oppfordrer til turer i nærmiljøet i siste del av årets påske.

– Røde Kors er i beredskap over hele landet der folk oppholder seg – ikke bare på fjellet. Mange tilbringer årets påske hjemme, og vi vil oppfordre folk til å bruke de siste fridagene i påskeferien på å komme seg ut på tur i nærområdene, sier Kjersti Løvik, leder i Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors. 

Også mange fjellturister har reist hjemover tidligere enn planlagt på grunn av væromslag flere steder i landet de siste dagene.  

– Det har vært stor nedfart fra påskefjellet første påskedag. Når mange reiser hjem tidlig vil vi oppfordre så mange som mulig til å benytte den siste fridagen ute i nærnaturen, sier Løvik.  

Velg sosiale møter utendørs 

Røde Kors Hjelpekorps melder om god plass i Oslomarka og bymarka utenfor Trondheim. Samtidig merker Røde Kors at mange benytter seg av populære lokale turområder flere steder i landet.  

– Mange er flinke til å bruke naturen nær der de bor. Det er sunt for helsa vår, og ikke minst en trivelig måte å være sosial når koronarestriksjonene gjør at vi bør unngå å være sosiale innendørs, legger Løvik til.  

Påskeberedskapen trappes nå ned i flere fjellområder, men Hjelpekorpset opprettholder normal beredskap i byer og bygder.  

– Hjelpekorpset har gjennom påsken meldt inn at folk følger koronavettreglene og fjellvettreglene når de er ute på tur, enten det er rett utenfor hjemmet eller til fjells.  

Unngå skredterreng de neste dagene 

Første påskedag er det meldt inn 11 oppdrag for Røde Kors Hjelpekorps. Selv om nest siste dag i påsken har vært relativt rolig, ber Røde Kors påsketurister om å være ekstra oppmerksomme på skiftende vær søndag og mandag.  

På Helgelandskysten, i Nord-Trøndelag og på Svalbard er det ifølge Varsom.no meldt om faregrad 3 mandag. På deler av Vestlandet og indre strøk mot Gudbrandsdalen er det varslet faregrad 4 mandag. Dette betyr at skred kan løsne av seg selv og at snøforholdene er ustabile.  

– Det blir mye vær de neste dagene. Nå i slutten av påsken ber vi om at folk unngår alt av skredterreng og holder seg oppdatert på Varsom.no. På grunn av mye snø og vind kan det gå skred også i områder hvor det vanligvis ikke er stor skredfare, sier Løvik.  

 

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner i fjellet. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte:
 
Røde Kors´ pressetelefon (ikke SMS): +47 94 87 29 99  
eller pressevakt@redcross.no