Røde Kors-rapport: Klimakrisen gjør kystsamfunn ubeboelige for flere hundre millioner

Klimakrisen er i ferd med å kvele sårbare kystsamfunn og tvinger flere hundre millioner mennesker til å flytte, slår en ny rapport fra Røde Kors fast.

Selv om klimagassutslippene ville stanset i dag, vil havnivået fortsette å stige i lang tid fremover. Innen stigningen stanser, vil hjemmene til 360 millioner menneske være under vann.

– Jo lengre tid det går før vi får ned utslippene, jo flere rammes. Det er derfor helt avgjørende at visnakker ærlig om klimakrisen. Det handler om menneskers liv, både nå og i tiårene framover. Politikerne på klimatoppmøtet i Glasgow har et ansvar for å gjøre framtiden mulig for generasjonene som kommer etter oss, dersom fagre løfter og store ord ikke følges opp med konkret handling, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær for Røde Kors i Norge.

Den nye Røde Kors-rapporten «Turning the Tide» som presenteres på COP26 torsdag, oppsummerer hva forskningen på klimakrisens humanitære konsekvenser for kystsamfunn sier, og viser hvordan disse allerede utfolder seg. 

Til tross for at mennesker i kystnære områder rundt i verden lever under veldig forskjellige forhold, har de én ting felles.

– Høyere temperaturer, oversvømmelser og stormer ødelegger hus og hjem, og går utover helse, skolegang og folks levebrød. De økonomiske tapene og materielle skadene som klimakrisen forvolder i sårbare kystsamfunn tvinger mennesker til å flytte på seg, ofte til like kummerlige kår i eget land, sier Apeland. 

Utslippsreduksjon er vårt viktigste verktøy for å forhindre unødvendige lidelse i fremtiden. Samtidig må vi støtte de berørte i å gjennomføre klimatilpasningen som må til for at de skal kunne bli boende der de har sine røtter og tilhørighet. 

– Menneskene vi møtte i arbeidet med denne rapporten er sterke og tilpasningsdyktige, men når jorda smuldrer, fisken forsvinner, og temperaturer blir ulevelige møter lokalsamfunnene klimatilpasningens yttergrenser, sier Apeland.  

TIL REDAKSJONEN:

Rapporten kan lastes ned her

Bildene fra rapporten kan lastes ned her dersom dere ønsker å bruke dem. Passord: Turningthetide

Klimaanalytiker Cathrine Tranberg Hårsaker i Norges Røde Kors kan gi ytterligere kommentar. Hun har telefon +47 408 61 223, epost cathrine.tranberg.harsaker@redcross.no

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no