Røde Kors: Skiftende værforhold i fjellet – viktig å planlegge turen godt

Været kan komme brått på og det er viktig å forberede seg til turen. Det fikk fire menn i Luster i Vestland erfare i natt. De måtte grave seg ned mens de ventet på mannskaper fra Røde Kors.

Hittil i dag har Røde Kors hatt sju henteoppdrag, fire søkeoppdrag og behandlet ni skader.

Mennene hadde planlagt turen godt og hadde med både nødpeilesender og utstyr for å grave seg ned. 

- I tillegg satte de hodelykter på skistaver for å gjøre seg synlige for letemannskapene. Har du riktig utstyr og kan bruke det, så kan det redde livet ditt, sier Dan Roger Karlsen i Landråd Hjelpekorps. 

Uansett tur bør du være forberedt på det som kan skje underveis. Har du tatt med deg klær og utstyr til å håndtere endringer i været? Er du forberedt dersom det begynner å snø, regne eller blåse opp? 

- Røde Kors oppfordrer alle til å friske opp kunnskapene om Fjellvettreglene, og følge disse når du er på tur. Fjellvettreglene er laget for å øke sikkerheten for ferdsel i naturen, sier Karlsen.  

Vær og føre skifter raskt 

Du bør også være oppmerksom på endringer i vær- og føreforhold fra du går ut om morgenen og til du skal tilbake om ettermiddagen.  

- Vi ser at det er lite hold i snøen flere steder om ettermiddagen. Du kan risikere å gå ut på skare og tilbake i våt og bløt snø. Derfor er det viktig å ta hensyn til både været og skiftende temperatur når du legger ut på tur, sier Karlsen. 

Tirsdag meldes det om smeltende snø flere steder i landet, noe som også fører til at isen på vann og elver går i oppløsning. 

- Isen kan bære fint om morgenen, men miste bæreevnen i løpet av dagen. Er uhellet ute og du går igjennom isen, er det vanskelig å komme seg på land igjen, forteller Karlsen.  

Røde Kors oppfordrer på generelt grunnlag om å holde seg unna islagte vann på denne tiden av året.  

- Sjekk varsom.no for oppdaterte skred- og isvarsler. Ta trygge veivalg, og ha med deg nødvendig utstyr for den planlagte turen, avslutter Karlsen. 

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner i fjellet. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte 

Røde Kors´ pressetelefon (ikke SMS): +47 94 87 29 99 eller pressevakt@redcross.no