Røde Kors slår alarm: 55 prosent av unge under 24 år er ensomme

– Nå må vi sikre at ikke mange faller inn i varig utenforskap, sier Thor Inge Sveinsvoll, president i Røde Kors. Flere nordmenn oppgir nå å være ensomme som følge av koronapandemien.

Koronapandemien har snudd opp ned på livet til svært mange. Smitteverntiltak og nedstengning har ført til at flere er alene. Mange har vært er isolert i år enn ellers. Nå ser Røde Kors urovekkende høye tall på ensomhet blant unge. På spørsmålet «Føler du deg ensom for tiden som følge av koronapandemien?» svarer 55 prosent av de mellom 16-24 år «ja». For hele befolkningen viser tallene at én av tre føler seg ensomme nå.  

Årets mørkeste dag 

21. desember er vintersolverv og årets korteste og mørkeste dag. Røde Kors markerer dagen hvert år for å rette søkelyset mot ensomhet og utenforskap. For mange er alle dager like mørke. Samtidig bruker organisasjonen dagen på å peke på at vi går lysere tider i møte, både ved at sola nå snur og at en vaksine er på trappene og flere vil ha muligheter til å være sammen i 2021.  

Røde Kors oppfordrer alle til å tenke litt ekstra på de som kan ha det tøft i denne perioden. Ta en telefon til noen du tror kan være mye alene nå. Det kan gjøre en stor forskjell.  

– De nye ensomhetstallene bekymrer og et sterkt signal om at mange har behov for menneskelig kontakt som ikke blir møtt nå under pandemien, sier president i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll.  

De nye tallene fra spørreundersøkelsen utført av Opinion på vegne av Røde Kors viser en tydelig negativ utvikling hvor stadig flere oppgir at de er ensomme som følge av pandemien. Andelen som sier de er ensomme har økt stabilt siden sommeren, men aldri har tallene vært like høye som nå. 2.633 personer har svart på den landsomfattende spørreundersøkelsen. 

Dugnad mot ensomhet 

De ferske tallene viser på mange måter at befolkningen er mer ensomme enn tidligere nå: Syv av ti oppgir at de er mer alene nå enn før på grunn av pandemien. Mens 33 prosent føler seg ensomme, har to av ti i stor grad følt seg ensom sist måned.  

De yngre under 30 år er mest bekymret for psykisk og fysisk helse som følge av pandemien.  

– Nå trenger vi at enda flere blir med på dugnaden mot ensomhet. Høytidene er en vanskelig tid for mange, men ensomhetsproblematikken forsvinner ikke over nyttår. Heldigvis kan vi alle bidra, sier Sveinsvoll og legger til: 

– Alle er velkomne til å bidra i kampen mot ensomhet, enten det er ved å ringe en venn man ikke har snakket med på lenge eller melde seg inn som frivillig besøksvenn i Røde Kors. Hvis man sitter hjemme og føler seg litt alene, er Røde Kors et fint sted å bli aktivert. Nå er behovet større, og da er det enda viktigere med initiativ fra enkeltpersoner som ønsker å gjøre en forskjell.