Tror dårlig vær kan ha forhindret flere skredulykker

Røde Kors Hjelpekorps melder om liten utfart i noen av de mest skredutsatte fjellområdene i palmehelga. Dårlig vær er trolig en av årsakene.

Gjennom helgen har det gått en rekke snøskred både i Nord-Norge og på Vestlandet. Pr klokken 17:00 palmesøndag er det ikke registrert personskader forårsaket av snøskred.

– For en gangs skyld er jeg glad for at det har vært dårlig vær og lite utfart. Når vi ser hvor mange skred som er rapportert inn gjennom helgen, kan nettopp det dårlige været som får folk til å holde seg hjemme ha reddet liv, sier nestleder Jarle Bjørge Øverland i Landsråd Røde Kors Hjelpekorps.

I Møre og Romsdal, hvor store deler av fjellområdene har stor snøskredfare akkurat nå, har det vært mye dårlig vær med nedbør og vind. Hjelpekorpset rapporterer at utfarten har vært betydelig lavere enn den ville vært med sol og oppholdsvær.

Hjelpekorpset har mer enn 6000 frivillige i beredskap, hvorav 1200 er i forhøyet påskeberedskap på vaktstasjoner, hytter og hjemmevakt i sine lokalmiljøer.

Til nå i påsken har Røde Kors´ påskesentral registrert at frivillige i Hjelpekorpset har blitt kalt ut til 22 oppdrag, hovedsakelig henteoppdrag, og behandlet 25 skader av ulik art. I løpet av palmehelgen har frivillige bistått i aksjoner knyttet til ett snøskred, en båtbrann og flere medisinske evakueringer.

– Selv om tallene sammenlignet med en normalpåske er under gjennomsnittet, viser det at mange av våre frivillige har mye å gjøre. Nå krysser vi fingrene for at påsken forløper uten alvorlige ulykker eller hendelser, sier Øverland.

Røde Kors ber reiselivsnæringen om å informere norske og utenlandske skiturister om skredvarslene på varsom.no, og har i den anledning produsert et informasjonsark på flere språk. Plakaten kan skrives ut og henges opp på aktuelle steder. Les mer om tiltaket her og last ned skred-plakaten her.

For mer informasjon, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no

Ressurssider:           Dette bør du pakke i dagstursekken

Slik kan du unngå snøskred