Røde Kors i snøskred-beredskap

Frivillige fra Røde Kors over hele landet forbereder seg på skredinnsats. Det meldes om betydelig til stor snøskredfare de neste to dagene.

– Akkurat nå er store deler av Nord-Norge, Jotunheimen, Hardanger og Voss høyrisikoområder for snøskred. Det betyr at alle som skal ferdes i fjellene i disse områdene må være ekstra forsiktig de neste dagene, sier Tormod Eldholm, leder i Røde Kors Hjelpekorps sin ressursgruppe for skred.  

Ifølge varslingstjenesten varsom.no er det meldt faregrad 4, altså stor snøskredfare både i Salten, på Svartisen og I Voss, mens faregrad 3, betydelig snøskredfare gjelder for nærmest hele Nord-Norge, Sogn, Hardanger og flere andre steder. 

 – Hjelpekorpset har frivillige i kontinuerlig beredskap over hele landet og skredgrupper i lokale hjelpekorps står klare til å rykke ut dersom noen blir tatt av skred, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Hjelpekorpset. 

 Løvik understreker at størstedelen av Trøndelag ikke er omfattet av varsom.no sitt skredvarsel. 

 – Det er trolig skredfare også her, så da blir det ekstra viktig å være forsiktig og å gjøre egne undersøkelser før man legger ut på tur, sier hun. 

Skredgruppene og andre frivillige i hjelpekorpset har beredskap døgnet rundt, og kan bistå med søk- og redning og transport på kort varsel. Ressursgruppelederen har en klar oppfordring til skifolk. 

 – De neste dagene vil nok nysnø lokke en del skifolk ut for å kjøre i pudder. Vi oppfordrer topptur-entusiastene til å sjekke lokale forhold og finne trygge områder for pudderkjøring de neste dagene, sier Eldholm. 

Ressurssider: Slik avslører du skredfare