Solberg_HLR Vis bildetekst
Erna Solberg åpnet Røde Kors sin sommerberedskap i Ålesund søndag og demonstrerte hjerte/lunge-redning. Foto: Røde Kors

Røde Kors forberedt på den travleste sommeren på lang tid

– Denne sommeren bør alle friske opp førstehjelpskunnskapene sine. Den aller første hjelpen en skadet får før vi eller andre kommer frem, kan være forskjellen på liv og død.

Det sier Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll.

Da Røde Kors åpnet sin sommerberedskap i Ålesund søndag, deltok statminister Erna Solberg. Hun hadde en klar beskjed til alle som skal ut i norsk natur denne sommeren.

– Lær deg førstehjelp og livredning. Det er den første hjelpen som kan redde liv og du kan utgjøre en forskjell, sa Solberg.

Mange som ikke er fjell- eller sjøvante legger akkurat nå planer for spektakulære naturopplevelser i hjemlandet. Over 6000 frivillige fra Hjelpekorpset er denne sommeren i beredskap for å bistå turgåere.

– Den fantastiske, men av og til i overkant ville naturen både langs kysten og i fjellet, krever at man tar gode og trygge valg. Røde Kors har forhøyet sin beredskap også denne sommeren for å kunne yte hjelp både i lavlandet og i de røffeste fjellområdene våre, sier Sveinsvoll.

I en fersk undersøkelse gjort for Røde Kors av Opinion svarer 4 av 10 enten nei eller vet ikke på spørsmål om hvorvidt de behersker utfordrende friluftslivssituasjoner, for eksempel behersker førstehjelp, vanskelige værforhold og kart og kompass.

– Dette viser oss at mange vet hva de skal gjøre, men at en for stor andel er usikre på hvordan de skal forholde seg til blant annet ulykker i naturen, sier Sveinsvoll.

Din innsats kan redde liv

Førstehjelp, altså den aller første hjelpen noen får hvis de har skadet seg eller har fått hjertestans, er helt avgjørende for om det går bra med den som har pådratt seg alvorlige skader. Røde Kors ber derfor alle om å ta førstehjelpskurs eller friske opp kunnskapen sin før sommeren setter inn.

– Din innsats kan redde liv før redningsmannskapene har kommet frem. Dersom du kommer over en livløs person er det bedre å gjøre noe enn å ikke ta tak i situasjonen, sier Sveinsvoll.

Røde Kors er Norges største frivillige redningstjeneste og har 280 hjelpekorps over hele landet. Mer enn 6000 frivillige i Røde Kors Hjelpekorps er trent til å yte førstehjelp og å bistå i søk- og redningsaksjoner.

De siste fem ukene har Røde Kors avholdt mer enn 30 gratis digitale førstehjelpskurs. 2800 deltakere har fått grunnleggende førstehjelpkunnskaper.

– Interessen har vært overveldende og viser at det er et stort behov i befolkningen for mer kunnskap, sier Røde Kors-presidenten.

Sommeren 2021 forventes å bli den travleste for frivillige i hele Røde Kors på lang tid. Forhold knyttet til pandemien gjør at det i tillegg til vanlig hjelpekorpsberedskap de neste månedene også er frivillige i over 100 kommuner som bistår med testing og vaksineringen over hele landet. Frivillige over hele landet bidrar også til at Røde Kors denne sommeren kan gi gode ferieopplevelser for både barnefamilier, unge og eldre.

Planlegg turen godt

For alle som nå er klare for ferie i norsk natur, har Røde Kors Hjelpekorps følgende fire råd:

  • Planlegg turen godt. Pakk alltid litt ekstra mat, drikke og varme klær i sekken. Vær forberedt på at turen kan bli lengre enn du trodde.
  • Lær deg grunnleggende orientering på «gammeldags» kart. Tren på kompassbruk før lengre turer. Og husk ekstra batteri til mobiltelefonen.
  • Sørg for å gi beskjed om hvor du går og når du planlegger å være hjemme. Ha alltid en kontaktperson som kjenner planene dine og som kan varsle redningstjenesten om du ikke kommer hjem til avtalt tid.
  • Les deg opp på Fjellvettreglene og følg dem.