Supertyfon rammer Filippinene

Med vindstyrker opp mot 225 kilometer i timen, raserte tyfonen Goni landsbyer og gjorde omfattende ødeleggelser på Filippinene.

Søndag rammet supertyfonen Goni Filippinene med en enorm kraft. Med vindstyrker opp mot 225 kilometer i timen, raserte den landsbyer og gjorde omfattende ødeleggelser i lokalsamfunn som allerede var rammet hardt av ekstremvær tidligere i oktober. Tyfonen er den kraftigste siden Haiyan rammet Filippinene i november 2013, da mer enn 6 300 mennesker mistet livet. 

På øya Cantandoenes melder filippinsk Røde Kors at nærmere 90 prosent av boligene er ødelagt. Også denne gangen er det de mest sårbare som rammes hardest - fattige bønder, løsarbeidere og fiskere. Fra før strevde mange med økonomiske konsekvenser av Covid-19. 

- Filippinene er hardt rammet av pandemien, noe som gjør nødhjelpsarbeidet mer krevende. De frivillige trenger beskyttelsesutstyr, samtidig som krav til sosial distansering gjør det vanskelig å arbeide, sier Torben Bjørke-Henriksen, seniorrådgiver i Røde Kors i Norge

Frivillige fra Filippinene Røde Kors er nå i gang med utdeling av mat, presenninger, rent vann og annen nødhjelp til de som er evakuert eller som har mistet hjemmene sine.

- Røde Kors bred erfaring i hva som trengs når slike tyfoner rammer. Derfor ble utstyr forhåndsplassert i områdene hvor det var forventet at tyfonen skulle treffe land, og sammen med lokale myndigheter bidro frivillige fra Røde Kors med varsling og evakuering, sier Bjørke-Henriksen.

Filippinene blir truffet av om lag 20 tyfoner hvert år, men med et varmere klima blir disse stadig kraftigere.

- Frekvensen og intensiteten og klimarelaterte hendelser øker kraftig, og vi ser og kan vente og flere stormer i kategori fire og fem, som tyfonen Goni, sier Bjørke-Henriksen.

De rammede områdene vil ha behov for hjelp både på kort og lengre sikt. Dette arbeidet vil gjøres i parallell som Røde Kors forbereder seg på at ny katastrofer rammer landet.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99