Frykter for at oppmerksomheten forsvinner fra Syria

Samtidig som krigen i Syria går inn i sitt tolvte år er mange syrere bekymret for at de vil ble glemt av verdenssamfunnet når andre kriser og konflikter tar over oppmerksomheten.

– Etter 11 år med krig og en svært vanskelig situasjon er folk nå bekymret. De store behovene for nødhjelp i Syria har til nå hatt stor internasjonal oppmerksomhet. Nå frykter folk at både oppmerksomheten, og støtte til å overleve i et land i dyp krise vil forsvinne, sier Ida Haugen-Poljac, seniorrådgiver for Midtøsten i Røde Kors.

Ifølge FN har nesten 15 millioner mennesker i Syria behov for nødhjelp. Nå kan økte drivstoffpriser og reduksjon i korneksport som følge av den pågående krigen i Ukraina, føre til en enda vanskeligere situasjon for folk i Syria.
– Mange er bekymret for at andre kriser og konflikter vil føre til at givere og nødhjelpsorganisasjoner vil forlate Syria. Dette er ikke tiden for å glemme Syria. Folk her har gjennomlevd mer enn et ti-år med krig og konsekvensene er dramatiske. Nå rammer fattigdom den syriske befolkningen på tvers av landet, samtidig som en vedvarende tørke vil kunne lede til ytterligere matmangel, sier Haugen-Poljac.

Hun kom nylig tilbake fra Syria og har møtt mange av de som nå er bekymret for å falle av det internasjonale samfunnets radar. Etter over et tiår med væpnet konflikt ligger store deler av landet i grus, og befolkningen står ovenfor enorme utfordringer.
– Selv om de aktive kamphandlingene har opphørt i størstedelen av landet vokser likevel de humanitære behovene. Millioner er fortsatt på flukt, grunnleggende og livsviktige tjenester som tilgang på vann, strøm og helsehjelp er svært begrenset, og økonomisk kollaps har drevet majoriteten av befolkningen ut i fattigdom, sier Haugen-Poljac.

Ødeleggelsene av viktig infrastruktur i landet er så store og omfattende at det krever et stort arbeid å rehabilitere og sørge for at folk får tilgang til trygt vann.
– I Syria har strøm blitt et luksustilbud som ikke en gang er tilgjengelig i de store byene. Men vann er helt uunnværlig. Dersom vannforsyningen i et område er ødelagt, vil ingen kunne bo der med mindre det regelmessig kjøres rent vann inn med lastebiler. Dette er verken bærekraftig eller forutsigbart. Samtidig er det viktig å sikre at folk har et helsetilbud som både er godt og tilgjengelig. Derfor jobber Røde Kors sammen med Syrisk Røde Halvmåne for å reparere vannforsyninger og gi helsehjelp og medisiner. Dette er helt grunnleggende forutsetninger for å kunne leve, og overleve, sier Haugen-Poljac.

For mer informasjon, kontakt:  
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no