Syria: Desperate og livredde mennesker på flukt i Idlib

Røde Kors er svært bekymret over den stadig forverrede humanitære situasjonen i Idlib og den nordvestlige delen av Syria.

I følge FN har nesten 300.000 mennesker den siste måneden flyktet fra krigshandlinger. Kampene har blitt intensivert i flere områder. Dette har ført til uholdbare humanitære konsekvenser for sivilbefolkningen.

– Folk i Idlib lever i konstant frykt og usikkerhet. Tilgang til grunnleggende tjenester som elektrisitet, rent drikkevann, helsehjelp og skolegang er borte. Hver dag kommer nye rapporter om desperate og livredde mennesker på flukt. Dette kan ikke fortsette, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors i Norge.

Ifølge flere rapporter har titusenvis av mennesker i den sørlige delen av Idlib-provinsen blitt tvunget på flukt, mens andre er fanget i sitt egen hjem på grunn av pågående kamphandlinger.

– Mange flykter til allerede overfylte tilfluktssteder hvor kapasiteten er sprengt. Det er fremdeles noen nødhjelpsorganisasjoner tilstede, men behovet for nødhjelp er enormt og øker hver eneste dag. I tillegg utgjør den kalde vinteren en ekstra trussel mot menneskene på flukt, sier Apeland.

Menneskene som blir rammet av kamphandlingen og menneskene på flukt trenger tilgang til helsehjelp, rent drikkevann og andre grunnleggende tjenester for å kunne overleve.

Syrisk Røde Halvmåne (SARC) driver nødhelpsarbeid i Idlib og støttes av Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) for å tilby humanitær hjelp til menneskene som er rammet av kamphandlingen. I Idlib er det opprettet et krisesenter som tilbyr helsehjelp, samt en intensivavdeling for nyfødte i barnesykehuset i Idlib. Syrisk Røde Halvmåne har også to poliklinikker og tre mobile helseklinikker i utkanten av Aleppo, som tilbyr hjelp til menneskene på flukt fra Idlib. I tillegg distribuerer Syrisk Røde Halvmåne hygieneartikler til fem tilfluktsentre som huser rundt 7.000 mennesker, og jobber med å reparere ødelagte vann- og sanitetsfasiliteter.

I Idlib deler Syrisk Røde Halvmåne ut 10.000 måltider hver dag til mennesker på flukt, med støtte fra ICRC. Nylig ble det også delt ut 7.500 pakker med husholdningsartikler.

– Partene i konflikten må beskytte sivilbefolkningen og de grunnleggende tjenestene de er avhengig av. Det er også viktig at de som ønsker å flykte gjøre det i trygghet, sier Apeland.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Syrisk Røde halvmåne er klare for å øke den humanitære innsatsen for sivilbefolkningen som er påvirket av kamphandlingene nordvest i Syria.

For mer informasjon, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99