Ber turgåere ta ansvar for egen sikkerhet i høstfjellet

Etter en rekke leteaksjoner i fjellet de siste dagene, oppfordrer Røde Kors alle turgåere til å planlegge fjellturer i høstferien godt.

Etter en sensommer og tidlig høst med uvanlig mye godt vær har mange turgåere blitt overrasket av vanlig høstvær med mer kulde, tåke, vind og mørke.

I helgen deltok frivillige fra Røde Kors og andre organisasjoner i leteaksjoner og henteoppdrag både i Lyngen, i Lofoten og på Bitihorn ved Beitostølen. Søndag kveld måtte et turfølge på tre hjelpes ned fra Gygrestolen i Telemark etter å ha gått seg bort.

– På høsten må våre frivillige ofte rykke ut fordi turgåere ikke tar høyde for at det blir mye tidligere mørkt enn for bare få uker siden. Med mørke kommer kulda og mangler du det vesentlige i tursekken, kan enkle dagsturer ende i farlige situasjoner, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Årlig deltar frivillige i Røde Kors sine flere hundre lokale korps i rundt 1600 søk- og redningsaksjoner. I sommer opplevde ett hjelpekorps i Sør-Norge at de måtte hente ned samme person to ganger fra samme fjellområde. Vedkommende hadde verken nok mat eller drikke og gikk fullstendig tom for krefter.

– Flere hendelser i sommer gikk bra fordi det var varmt vær. Nå kan dårlig planlagte turer få langt mer alvorlige konsekvenser på grunn av kulda og mørket, sier landsrådslederen.

– Når du har nådd målet for turen, er du bare halvveis. Du skal hjem igjen, og da er det viktig å ikke være tom for energi eller pådra seg nedkjøling.

Ved inngangen til høstferien ber Løvik alle om å sørge for å ha med ekstra mat, drikke og varme og vindtette klær selv på korte turer. Hun oppfordrer alle til å ha med lomme- eller hodelykt på tur og å sjekke kartet både før du går og mens du er på tur, for å unngå å miste merket eller skiltet sti underveis.

– Du har selv et ansvar for å kunne takle uforutsette hendelser, som plutselige væromslag. Bruker du fem minutter ekstra på å pakke tursekken, er du mye bedre forberedt på det som kan skje, sier Løvik.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no