Tykk is er ikke nødvendigvis trygg: - Ekstra viktig å sjekke lokale forhold

Det fine været som preger store deler av landet, påvirker også isen. Røde Kors oppfordrer til å være oppmerksom på usikker is.

Mange tenker at når isen er tykk, er det trygt å ferdes på den. Men dette stemmer ikke alltid.

Når sola skinner på isen blir den sprø, og dette gjør at tykk is ikke nødvendigvis betyr trygg is. 

–  Når vintersesongen starter, kan fem centimeter is gi fantastiske forhold for skøyter og andre aktiviteter. Den er hard og trygg, men mot sesongslutt kan fem centimeter gi helt andre forhold, sier Henrik Høilo, i ressursgruppe vann i Røde Kors.  

Finværet som har preget de siste dagene påvirker isen. Selv om den ser fin og trygg ut, kan isen være sprø. Når isen er sprø, dannes det krystaller som deler seg opp i staver. Da sprekker isen opp, for så å falle fra hverandre, forklarer Høilo. 

–  Det er ekstra viktig å sjekke lokale forhold før man foretar aktiviteter på isen. På denne tiden av året, med disse solforholdene, kan man plutselig falle gjennom isen selv om den er 20-30 centimeter tykk, sier Høilo. 

Fortsatt gode forhold på høyfjellet 

På høyfjellet er det en stund igjen av sesongen, men på lavlandet nærmer det seg sesongslutt. Høilo oppfordrer alle til å ta høyde for forholdene, men legger til at det fortsatt er flere steder man kan nyte fine dager på isen. 

–  Men man må alltid huske å ha respekt for isen. Ta høyde for vær- og solforhold, og ha isvettreglene klart i minne, sier Høilo. 

Ta med deg sikkerhetsutstyr dersom du skal ferdes på isen og følg føre-var-prinsippet. Om du går gjennom isen gjelder det å ikke få panikk, og å forsøke å holde hodet og øvre del av kroppen over vann. Vær forsiktig hvis noen i turfølget går gjennom isen. Trekk deg frem på magen og bruk en ski, stav eller pinne - noe du kan bruke for å strekke deg - for å hjelpe. 

–  Nyt været, nyt siste del av påsken og kos dere i naturen. Følger man isvettreglene og tar høyde for forholdene trenger man ikke å bekymre seg, sier Høilo.  

9 oppdrag og 17 skader påskeaften

Klokken 17 påskeaften har Røde Kors Hjelpekorps registrert 9 oppdrag og 17 skader. 

Til nå i påsken har Røde Kors’ påskesentral registrert at frivillige i Hjelpekorpset har blitt kalt ut til 149 oppdrag, hovedsakelig henteoppdrag, og behandlet 221 skader av ulik art.   

Gjennom påsken vil Røde Kors sin påskesentral daglig rapportere om hendelser og aksjoner. Medier som ønsker informasjon om beredskapen, bes kontakte: 

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no