Røde Kors: – Ser mye uansvarlig oppførsel på sjøen

Også denne sommeren har Røde Kors hjelpekorps rykket ut for å hjelpe båtførere som har kjørt for fort uten redningsvest i kombinasjon med alkohol.

– Etter flere år med alvorlige dødsulykker hadde vi håpet å slippe å se hendelser der vesten er av og alkohol inntatt. Dessverre er ikke det tilfellet, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.

Denne sommeren er det rapportert om en kraftig økning i båtsalg, og mange har sin første sommer som båteier. Dermed er også flere båtførere med lite erfaring i båt.

– Bare flaks 

En ny undersøkelse fra Opinion viser at hele 50 prosent av befolkningen har sett båtførere uten redningsvest i sommer.
– Det er bare flaks som har hindret alvorlige dødsulykker så langt, sier Egill Elvestad, korpsleder i Tjøme & Hvasser Røde Kors Hjelpekorps.

Det har vært flere dødsulykker tidligere år i disse godt besøkte kystområdene der redningsbåten til hjelpekorpset bistår i sjøredningen, men Elvestad opplever at manglende vestbruk fortsatt er et problem.
– Det er rett og slett fortvilende at noen fremdeles tror det er greit å kjøre båt uten redningsvest, og at enkelte attpåtil kjører etter de har drukket alkohol.

Båtførere med lite erfaring

Hjelpekorps med redningsbåter har i sommer rykket ut til flere hendelser der båtføreren har hatt lite erfaring med båt. Både båter og vannscootere har gått på grunn.

– Spesielt navigasjon er utfordrende når man er ny i båt. Man må gjøre seg kjent med områdene man skal ferdes i, ha godt navigasjonsutstyr og kunne beherske utstyret. Og ikke minst: hold farten nede, oppfordrer Elvestad.

Røde Kors oppfordrer alle til å ta båtførerprøven, og synes det er positivt at mange etterspør båtførerkurs om sommeren.

– Både nye og mer erfarne båtførere kan få mye nyttig kunnskap fra et båtførerkurs, sier Kjersti Løvik.

I beredskap gjennom sommeren

Røde Kors er i beredskap langs kysten og i innlandet i sommer. Kjersti Løvik håper dette blir sommeren der flere setter sikkerhet først ombord i båten.

– Å kjøre båt kan være mer utfordrende enn å kjøre bil. Alle båtførere må ta sin egen og sine passasjerers sikkerhet på alvor. Sørg for at alle alltid har på vest, vær edru, vært observant og ha en trygg båtsommer, avslutter Løvik.

Dette er Røde Kors sine tips for en trygg båtsommer:

  • Sørg for at alle ombord alltid har på vest
  • Ikke kombiner alkohol og båtkjøring
  • Gjør deg kjent med sikkerhetsutstyret om bord
  • Lær deg navigering, og gjør deg kjent i områdene der du skal ferdes
  • Hold farten nede

 

For pressehenvendelser, kontakt: Røde Kors pressevakt +47 94 97 29 99, eller send e-post til pressevakt@redcross.no