Nødhjelpsbehovene vil vare lenge

Nødhjelpsinnsatsen i Ukraina vil måtte pågå lenge. Konsekvensene av krigen vil prege landet i mange år. Røde Kors forbereder seg på langsiktig innsats.

I områdene der kampene pågår er det akutte behov for helt grunnleggende ting som mat, vann og helsehjelp. Tre måneder etter at krigen eskalerte forbereder Røde Kors en innsats som vil bli langsiktig. De humanitære behovene i landet er store.
– Ringvirkningene denne krigen har er enorme. Globalt blir vi påvirket, men i Ukraina er alle familier berørt. Selv om kampene pågår i sør og i øst er folk over hele Ukraina rammet, enten fordi de har mistet familiemedlemmer, de har selv vært nødt til å flykte eller de bor i områder med mange internt fordrevne, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors i Norge.

Mange bærer med seg veldig tunge traumer, som det vil bli viktig å hjelpe folk med å håndtere.
– Mental helsehjelp kommer til å bli viktig i dette arbeidet. Vi er nå i gang med driften av mobile helseklinikker i Ukraina, og da ser vi tydelig behovet for psykososial oppfølging. Derfor er psykolog en viktig del av helseteamene som reiser rundt, sier Apeland.

Han har den siste uken vært i Ukraina for å følge opp helseinnsatsen Norges Røde Kors er i gang med, og for å møte Ukraina Røde Kors. De mobile helseklinikkene er i fylkene Khmelnytsky og Ternopil, som ligger vest i Ukraina og har tatt imot mange hundre tusen mennesker som har flyktet internt i landet.
– Presset på sykehusene og helsevesenet er veldig stort, og vil bare øke på fordi mange nå kommer tilbake igjen, sier Apeland.

6,4 millioner mennesker har flyktet ut av landet. 8 millioner mennesker er internt fordrevet. 1,9 millioner har krysset grensen tilbake til Ukraina.
– De neste ukene sender vi også 15.000 førstehjelpssekker til Ukraina. Det er stort behov for førstehjelpsutstyr og materiell. Dette vil være med å redde liv, sier Apeland.

Nødhjelpsinnsatsen i forbindelse med krigen i Ukraina er i full gang, både i Ukraina og i nabolandene som har tatt imot de fleste som har flyktet ut av Ukraina.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har vært med å sikre tilgang på vann for mer enn 8,8 millioner mennesker ved å støtte lokale vannverk i arbeidet med å reparere ødelagte vannforsyninger.

Siden konflikten eskalerte har Røde Kors og Røde Halvmåne-nasjonalforeninger nådd minst 1.000.000 mennesker med nødhjelp, i Ukraina eller nabolandene. Dette inkluderer mat, hygieneutstyr, tepper, klær, vann, førstehjelpsutstyr og psykososial hjelp.
Røde Kors i Norge har sendt flere runder med nødhjelpsutstyr til Ukraina, totalt 41 tonn med utstyr som kirurgisk forbruksmateriell, førstehjelpsutstyr, tepper, senger, bårer, varmeovner, utstyr til nyfødte, lagerhaller og biler, samt utstyr for å sikre rent vann.

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no