1 av 5 usikre på utfordrende situasjoner til sjøs

En stor andel av de spurte i en ny spørreundersøkelse vet ikke om de klarer å håndtere utfordrende situasjoner på sjøen eller havet.

Statistisk sett er en stor andel av de som omkommer ved drukning menn over 60 år. I den ferske undersøkelsen fremkommer det at menn i mye større grad enn kvinner har tro på egne ferdigheter til sjøs.

– Denne gruppen trenger å få ekstra oppmerksomhet og oppfølging fra egen familie og venner til å innse at bruk av redningsvest og å innse egne begrensninger er en viktig del av det å være trygg langs og på sjøen. Bruk av redningsvest er det enkleste og mest effektive virkemiddelet mot drukning.

– Gi far, onkel og bestefar klar beskjed om de tar unødvendige sjanser, oppfordrer Sølve Kiviranta, leder for Ressursgruppe Vann i Røde Kors Hjelpekorps,

I undersøkelsen utført av Opinion for Røde Kors, svarer 37 prosent av de spurte at de skal være ved sjøen i Norge i sommerferien.

Sommeren er høysesong både for bading og båtliv, men hele 26 prosent av de spurte svarer at de ikke klarer å håndtere utfordrende situasjoner til vanns (sjøen og/eller havet).

– Dette tallet er skremmende høyt og viser at vi har en vei å gå for å gjøre flere i stand til å ta vare på andre og seg selv ved og på sjøen, sier Kiviranta.

Ferierende som ikke er vant til å ferdes langs eller på havet kan komme i situasjoner de ikke er kjente med når de reiser til kystområdene våre. Da er det ekstra viktig å passe på hverandre og ikke ta sjanser, sier han.

Røde Kors Hjelpekorps har følgende råd til alle som nå setter kursen mot sjøer, strender og havet:

  • Bruk redningsvest. Den redder liv!
  • Ikke innta for mye alkohol når man er ved sjøen. Nærmere 70 prosent av alle drukningsulykker skjer ved bading eller fall fra land. Alkohol svekker evnen til å komme seg i land selv.
  • Ikke bad alene, og følg alltid med på de du er sammen med. Det viktigste er å telle hoder og være obs på både voksne og barn som bader. Stille drukning, der den som har fått problemer under bading ikke roper om hjelp, er dessverre vanlig.
  • Alle som har fått vann i lungene bør undersøkes av lege, selv om det ser ut til å ha gått bra. Såkalt sekundærdrukning, der lungene fylles med vann fra kroppen opptil flere timer etter uhell i vannet, er et sjeldent fenomen, men for å være på den trygge siden bør legevakt likevel alltid oppsøkes etter nesten-drukning.

 

For pressehenvendelser, kontakt:
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller 
pressevakt@redcross.no