– Vær forberedt på vinterforhold på fjellet

De siste dagene har det vært flere søk- og redningsoppdrag for Røde Kors etter værfaste personer på fjellet. Røde Kors ber turgåere være forberedt på at det nå kan bli vinterforhold på fjellet.

For mange er fjellet på sitt fineste i september for turer, jakt og annet friluftsliv, men det er også mer værutsatt enn bare for noen uker siden.  

– Det blir mørkt på kveldene nå, og været kan snu fort. Tenk at det kan bli vinterforhold når du pakker sekken, sier Kjersti Løvik, landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps.  

I helgen var Røde Kors involvert i flere omfattende leteaksjoner blant annet på Galdhøpiggen, i Eidfjord, på Hardangervidda og på Voss, og de siste dagene har det vært nye oppdrag over hele landet.  

Pakk vintersekken  

– Følg med på værvarselet, ta med deg godt og riktig utstyr, og snu i god tid, sier Kjersti Løvik.

Hun legger til at det er viktig at man kan bruke utstyret man pakker med seg, og at kart og kompass eller GPS alltid må være med.  

Det blir fort mørkt på kveldene, og Løvik oppfordrer turgåere til å tenke at det er vinter når de skal pakke sekken.  

– Selv om det er sol på dagtid, blir det fort kaldt når solen går ned. Det blir også kaldere på fjellet jo høyere opp du kommer. Derfor bør du alltid ha med deg ekstra klær, særlig ull, en vindsekk, og godt med mat og drikke, sier landsrådslederen.  

Tror flere ulykker kunne vært unngått 

Løvik var selv involvert i tre aksjoner i løpet av to døgn forrige uke, og tror flere aksjoner kunne vært unngått om folk hadde hatt med seg nok klær og riktig utstyr.  

– Det er også viktig å snu om man ikke føler seg i form eller ser at været endrer seg. Og snur en, snur alle. Ikke la noen gå alene hjem igjen.

 

Les mer om Fjellvettreglene her: https://www.rodekors.no/vart-arbeid/beredskap/fjellvett/