Fem enkle grep som gjør vinterferien tryggere

Hjelpekorpset anbefaler alle som skal på tur i fjell og skog i vinterferien å lage en sjekkliste før avreise. Her er fem tips som gjør turen tryggere for både store og små.

I dag starter vinterferien over store deler av landet, noe som betyr at mange forbereder seg både skiturer og turer i nærområdene. Hjelpekorpset minner om at perioden med dagslys fremdeles er kort og at både kulde og mørke kan gi utfordringer selv på korte dagsturer.

– Pakk sekken med ekstra mat og ekstra varme klær til både barn og voksne. Sørg for at du har med enkelt utstyr som kan redde potensielt farlige situasjoner dersom du går deg bort eller opplever uventede værendringer, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Husk fjellvettreglene

Fjellvettreglene ble fornyet i 2016 med et større fokus på planlegging av turen og hvilke valg du tar før og underveis – her er alle de nye reglene.

– Fjellvettreglene er et viktig verktøy både om du skal på tur i vinterfjellet eller setter kursen mot skog eller kyst, minner Løvik om.

Her er Hjelpekorps-lederens foreslåtte sjekkliste før turer i friluft de neste ukene:

  1. Planlegg turen som om den blir lengre enn antatt. Det betyr at man både tar med ekstra mat, ekstra vann og godt med ulltøy. Det er lurt å ta høyde for at det både blir kaldere og at man blir våt og må skifte klær for å holde varmen.
  2. Sørg for å vite hvor du er. Å lære seg kart og kompass og å ta med dette utstyret er viktig. Kart og kompass gir en ekstra trygghet i tilfelle man går tom for batteri på telefonen eller kommer utenfor dekningsområdet.
  3. Ta med praktiske «duppeditter». Lommelykt, litt opptenningsved eller tennbriketter, et plagg som er lett å se for letemannskaper og en fjellduk for ekstra ly er alltid smart å ha med, sier Løvik.
  4. Bli enige om en plan b. Dersom man kommer ut for uventede situasjoner er det viktig at gruppen på forhånd har blitt enige om hva man skal gjøre. Sørg for at det i gruppa er lov å si at man skal snu hvis man føler seg utrygge.
  5. Si fra hvor du går. Fjellvettregel nummer 1 gjelder for alle turer. Sørg for at noen vet hvor du er.

Utvidet pakkeliste: Dette bør du ha med i dagstursekken

Kart og kompass (tekst og video): Slik vet du hvor du er og hvor du skal

 

For mer informasjon, kontakt:

Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99

 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler