Klær hengt på klesstativ Vis bildetekst
En ryddig garderobe sparer tid og reduserer stress i hverdagen. Foto: Amanda Vick fra Unsplash.

Få orden i klesskapet

Med varmere temperaturer i været er det tid for vårrengjøring av garderoben. Her er tipsene som gir deg orden i klesskapet.

Bestem hvilke plagg som skal beholdes

Stabler med klær
Foto: Sarah Brown fra Unsplash

Nordmenn har i snitt 359 plagg i klesskapet. Det er mer enn de fleste trenger. Kom i gang med ryddingen med disse enkle stegene:

1. Få oversikt

Ta ut klærne fra garderoben for å få bedre oversikt over plaggene.

2. Vurder hvert plagg

Ta for deg ett og ett plagg og vurder hvilke du skal beholde. I gjennomsnitt bruker vi hvert femte plagg sjelden eller aldri. De plaggene trenger ikke ta unødvendig plass i klesskapet. Behold klærne du vil bruke fremover og som gir deg en god følelse.

3. Rydd tilbake klærne du skal beholde

Klærne du velger å beholde plasseres tilbake i garderoben.

4. Gjenta samme steg for resten av garderoben

Gjenta de samme stegene over for sko, tilbehør som vesker og smykker, og tekstiler du bruker i hjemmet inkludert håndklær, gardiner og duker.

5. Gi bort det du ikke skal beholde

Det du ikke skal beholde kan andre få glede av. La tøy og tekstiler gå i arv i familien, bytt plagg mot plagg med venner eller gi det du ikke trenger til en god sak.

Ønsker du å gi tøy til Røde Kors?

Jente gir tøy i innsamlingboksen til Røde Kors

Gjennom Røde Kors kan dine brukte klær, sko og tekstiler bidra til å gjøre en forskjell. Overskudd fra tøyinnsamlingen går til Røde Kors' humanitære arbeid som skal redde liv, trygge barn og unges oppvekst og bidra til liv i verdighet.

Røde Kors har innsamlingsbokser på utvalgte steder på Østlandet. Vi henter også tøy på de fleste private adresser i Norge i samarbeid med Helthjem. Tøyet vil bli hentet hjemme hos deg på natten ved postkassen eller på dørmatta.

Les mer om henting av tøy hjemme

Finn din nærmeste innsamlingsboks


Lag et praktisk system som opprettholder orden

Stabler med klær foran kvinne
Foto: Unsplash

Neste steg er å etablere et godt system for plaggene du har valgt å beholde og som opprettholder orden i klesskapet.

Kategoriser tøyet

Sorter tøyet etter type, farge, materiale, anledning eller hvor ofte du bruker det. For eksempel kan du ha en hylle i garderobeskapet for overdeler og en for bukser, og hvor plaggene i hver hylle er sortert etter fargeskalaen.

Oppbevar tøyet praktisk i garderoben

Ved å henge opp tøyet på kleshengere er det enkelt å få en god oversikt over klærne og de holder seg i større grad skrukkefrie. For å få plass til flere plagg er det smart å bruke tynne kleshengere med mulighet for å henge opp både overdel og underdel på den samme kleshengeren.

For oppbevaring av tøy i hyller kan KonMari-metoden hvor plaggene brettes sammen og settes på høykant være praktisk og oversiktlig. Med denne metoden raser ikke stabelen med klær sammen hver gang et plagg som ikke ligger på toppen av klesbunken skal tas i bruk.

Mindre plagg som sokker, undertøy, skjerf og annet tilbehør kan oppbevares i kurver eller i annen oppbevaring.

Vurderer hyppigheten

Plagg som brukes ofte bør være lett tilgjengelig i garderoben, mens plagg som brukes sjelden kan få en mindre lukrativ plassering. For eksempel kan det være hensiktsmessig å plassere tøy som brukes lite på toppen av klesskapet. Om det er begrenset med skapplass, kan disse plaggene også oppbevares på steder som under senga, i kjelleren eller på loftet.

Ha faste plasser

Ha alltid faste plasser til plaggene og tilbehøret. Da er det enkelt å finne frem til det man trenger.

Lag regler som hindrer at det sklir ut

Definerer noen kjøreregler som gjør at den ryddige garderoben forblir ryddig. For å unngå at det hoper seg opp med for mye klær, kan et tiltak være å legge ned forbud mot at tøy dumpes på gulvet foran klesskapet eller på andre møbler plassert ved siden av.

Lykke til!

Les også: