Klær og sekk hengt opp på knagger Vis bildetekst
En ryddig garderobe sparer tid og reduserer stress i hverdagen. Foto: Unsplash

Få orden i klesskapet

En ryddig garderobe sparer tid og reduserer stress i hverdagen. Her er tipsene som gir deg orden i klesskapet.

1. Bestem hvilke plagg som skal beholdes

Nordmenn har i snitt 359 plagg i klesskapet. Det er mer enn de fleste trenger.

Start med å ta ut alt tøyet fra garderoben for å få bedre oversikt over alle plaggene. Ta for deg ett og ett plagg og vurder hvilke som skal beholdes. I gjennomsnitt blir hvert femte plagg enten aldri brukt eller bare brukt et par ganger av eieren, og trenger ikke å oppta unødvendig plass i garderobeskapet. Ta heller vare på de plaggene som med stor sannsynlighet vil bli brukt fremover.

Tøyet som skal beholdes plasseres tilbake i garderoben. Resterende plagg kan få nye eiere. La dem gå i arv i familien, arranger byttekveld med venner eller gi dem bort til et humanitært formål. Det er enkelt å gi bort tøy og tekstil til Røde Kors – vi henter hjemme hos deg eller du kan bruke våre innsamlingsbokser. Gjennom Røde Kors kan ditt brukte tøy bidra til å hjelpe andre mennesker som trenger det.

Gi tøy til Røde Kors hjemmefra

Gi tøy til Røde Kors via innsamlingsbokser


2. Lag et praktisk system som opprettholder orden

Neste steg er å etablere et godt system for plaggene som skal beholdes som opprettholder orden i klesskapet.

Kategoriser tøyet

Sorter tøyet etter type, farge, materiale, anledning eller hvor ofte du bruker det. For eksempel kan du ha en hylle i garderobeskapet for overdeler og en for bukser, og hvor plaggene i hver hylle er sortert etter fargeskalaen.

Oppbevar tøyet praktisk i garderoben

Ved å henge opp tøyet på kleshengere er det enkelt å få en god oversikt over klærne og de holder seg i større grad skrukkefrie. For å få plass til flere plagg er det smart å bruke tynne kleshengere med mulighet for å henge opp både overdel og underdel på den samme kleshengeren.

For oppbevaring av tøy i hyller kan KonMari-metoden hvor plaggene brettes sammen og settes på høykant være praktisk og oversiktlig. Med denne metoden raser ikke stabelen med klær sammen hver gang et plagg som ikke ligger på toppen av klesbunken skal tas i bruk.

Mindre plagg som sokker, undertøy, skjerf og annet tilbehør kan oppbevares i kurver eller i annen oppbevaring.

Vurderer hyppigheten

Plagg som brukes ofte bør være lett tilgjengelig i garderoben, mens plagg som brukes sjelden kan få en mindre lukrativ plassering. For eksempel kan det være hensiktsmessig å plassere tøy som brukes lite på toppen av klesskapet. Om det er begrenset med skapplass, kan disse plaggene også oppbevares på steder som under senga, i kjelleren eller på loftet.

Ha faste plasser

Ha alltid faste plasser til plaggene og tilbehøret. Da er det enkelt å finne frem til det man trenger.

Lag regler som hindrer at det sklir ut

Definerer noen kjøreregler som gjør at den ryddige garderoben forblir ryddig. For å unngå at det hoper seg opp med for mye klær, kan et tiltak være å legge ned forbud mot at tøy dumpes på gulvet foran klesskapet eller på andre møbler plassert ved siden av.

Lykke til!

Les også: