Mormor og barnebarn Vis bildetekst
Martine er strålende fornøyd med å ha arvet mormors buksedress.

Gi det videre: Arvet 30 år gammel buksedress fra mormor

Liv kjøpte en nydelig rød buksedress til nyttårsaften. Over tre tiår senere har den gått i arv til barnebarnet Martine.

Om Liv og Martine

Om Liv: Liv Aasbryn er en sprek pensjonist med god stilsans.

Om Martine:  Martine Kasta heier på gjenbruk og jobber med tøyinnsamlingen i Røde Kors. 

 

For over 30 år siden tok Liv Aasbryn turen innom klesbutikken Bernette på Strømsø i Drammen. Blant klesstativene fikk hun øye på en rød og elegant buksedress.

- På den tiden var det moderne med buksedress. Jeg synes den røde fargen var så fin. Det var en typisk selskapsdress og et perfekt antrekk til nyttårsaften tenkte jeg, forteller Liv.

Buksedressen fikk svingt seg på nyttårsfeiringen på Park Hotell i Drammen noen uker etterpå. Den har siden blitt brukt i mange bursdagsselskaper og har vært en favoritt i klesskapet.

- Jeg har fått veldig mye skryt av buksedressen oppigjennom årene, sier Liv.

Fra det ene familiemedlemmet til det andre

Når buksedressen ikke passet Liv like godt lenger, fikk den med glede plass i klesskapet til barnebarnet Martine. Hun jobber med tøyinnsamling i Røde Kors og er over snittet glad i gjenbruk.

- Jeg heier på gjenbruk og jeg synes det er ekstra gøy å bruke plagg som har litt historie. Buksedressen fra mormor har blitt brukt i selskapelige anledninger i over 30 år og er like fin. Jeg elsker plagg med høyt liv og vide ben. Den blir definitivt et mye brukt festantrekk de neste 30 årene også, smiler Martine.

- Jeg synes det er veldig hyggelig at buksedressen som jeg har vært så glad i kan brukes videre av mitt barnebarn, tilføyer Liv.

Bruk klærne dobbelt så mange ganger

Martine påpeker at det er mange gode grunner til å bruke hvert klesplagg mer og lenger.

- Fast Fashion, som er trendy klær som produserer raskt og billig, har hatt inntog i klesskapene våre, inkludert mitt eget. Studier viser at hvert femte plagg i klesskapet blir sjeldent brukt. Det sier seg selv at det ikke er bærekraftig. Hvis vi bruker klærne dobbelt så mange ganger, kan vi ifølge den svenske forskningsstiftelsen Mistra redusere et plaggs klimagassutslipp med nesten 49 prosent, forteller Martine.

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne nyhetsbrevet vårt