En hjelpende hånd på vei til et bedre liv
I et murbygg på Storo i Oslo finner vi Tilbakeføringssenteret , som er en del av tilbudet Nettverk etter soning har for tidligere straffedømte.
Senteret, som er etablert av Oslo Røde Kors, stod ferdig i 2017 og teller nå 16 heltidsansatte og rundt 200 frivillige.
På Tilbakeføringssenteret er det 400 deltagere som i 2023 hadde et aktivitetstilbud i hele 245 av årets dager. Vi møter en av dem som jobber der, Morten, som har vært en del av laget siden 2016.
Noe for enhver smak
- Tanken er å drive et senter hvor deltagerne finner mest mulig av det de har behov for under samme tak, forteller Morten engasjert. Innenfor husets fire vegger er det Nav-rådgiver, skole som tilbyr utdanning på videregående nivå, gjeldsrådgivning, arbeidstrening, sykkelverksted, kafé, kjøkken og eiendomsdrift. Senteret huser også et eget treningsrom.
I tillegg finnes det en rekke grupper man kan bli med i basert på interesser. Her finnes rett og slett noe for enhver smak: Klatring, fotball, jogging, yoga, kino, refleksjonsgrupper, friluftsgruppe, en egen gruppe med aktiviteter for familier med barn og mye mer.
Ett av årets høydepunkt for deltagerne er sommerens seilturer. Nettverk etter soning har to vikingskiplignende båter hvor det er plass til 10-13 personer i hver båt. Rundt 50 personer får oppleve disse seilasene hvert år. På turen sover de ikke i båtene, men går i land og setter opp telt et nytt sted hver kveld. De lærer om samarbeid, seiling, matlaging og sosialisering. I tillegg til opplevelser fra natur, sjø og kystkultur bygger de nettverk og vennskap for livet.
Det første møtet
Ofte får en innsatt vite gjennom ansatte i fengselet hvordan de kan komme i kontakt med organisasjoner som hjelper tidligere straffedømte. Andre hører om tilbudet gjennom en medinnsatt, Visitortjenesten (også en Røde Kors-aktivitet), ser materiell på besøksrommet, eller når Nettverk etter soning holder presentasjoner og aktiviteter innenfor murene.
Samarbeidet med Nettverk etter soning starter ofte i den siste fasen av soningen. Hver deltaker blir intervjuet enten i siste del av soningen eller ved løslatelse. Intervjuet er primært for å kartlegge behov og lage et skreddersydd tilbud for den enkelte. I samtalen avklares det om deltageren har nye straffesaker som forfølges, samtidig kartlegges det om det er gjeldsproblemer eller rusproblemer med i bildet. I tillegg ser man på bosituasjon, arbeidserfaring, familie og andre ting som er med å påvirke livskvaliteten til den enkelte.
Nettverk etter soning har som hovedmål å hindre tilbakefall til kriminalitet og rus. I tillegg til en tilpasset aktivitetsplan får deltakere som ønsker det en frivillig som mentor. Målet er at disse relasjonene skal være et sosialt ankerfeste for deltakeren, hvor samtaler, aktiviteter og samvær med den frivillige forebygger tilbakefall.
Unik forståelse og forskjellig erfaring
- Vi som jobber her har variert bakgrunn, med stor bredde i utdanning og yrkes- og livserfaring. Det finnes også medarbeidere her med bakgrunn fra Kriminalomsorgen og mennesker med soningserfaring. Bredden i bakgrunn, erfaring og alder – også blant våre frivillige – gir en helt spesielle mulighet til å støtte og være gode veivisere for deltakerne, sier Morten.
20- års jubileum i år
Det hele startet da Stian Estenstad, som jobbet i Kriminalomsorgen, opplevde at mange innsatte ble sluppet ut i «et sort hull» da de ble løslatt. Han mente at dette var en viktig utfordring å ta tak i for å hindre «utenforskap» og tilbakefall til kriminalitet og rus. Etter å ha snakket med ulike frivillige organisasjoner og offentlige myndigheter ble Nettverk etter soning opprettet som et tilbud under Oslo Røde Kors i 2004.
Siden da har Nettverk etter soning utvidet tilbudene og er etablert seg i flere byer rundt om i landet. Helt sentralt i virksomheten til Nettverk etter soning står Tilbakeføringssenteret i Oslo.
Morten ser tilbake til da Tilbakeføringssenteret ble åpnet for syv år siden - Det var stort behov både for et sted hvor flere aktører kunne tilby hjelp samlet, og for et sted hvor deltakerne kunne finne mest mulig av det de har behov for under ett tak. Dessuten er Tilbakeføringssenteret et sosialt treffpunkt, blant annet gjennom gratis middager for deltakere to ganger i uken.
The Scandinavian Model
- Utenfor Norges grenser har andre land begynt å fatte interesse for det som kalles «The Scandinavian Model». Norge praktiserer relasjonsbasert soning, som handler om at man ønsker å hjelpe de innsatte tilbake til et liv etter soning. Vi har ofte besøk fra utenlandske delegasjoner som er fasinert av ideen bak og driften av Tilbakeføringsenteret. Her er vi et godt skritt foran andre land, avslutter Morten.
Vi takker for oss og forlater Tilbakeføringssenteret med litt mer innsikt i den fantastiske jobben Morten og de andre gjør. Tenk hvilken forskjell det betyr for deltagerne.
Ønsker du å være frivillig i Nettverk etter soning?
Kan du tenke deg å bidra til å forebygge tilbakefall, bidra til sosial inkludering, hindre utenforskap og styrke menneskers mulighet til å fungere i «normalsamfunnet»? Da hører Nettverk etter soning gjerne fra deg.Ta kontakt på telefon: 23 23 00 92.
Røde Kors har mange aktiviteter for mennesker som ønsker fellesskap og mulighet til å bygge sosiale nettverk. Gjennom ditt engasjement støtter du arbeidet for å motvirke ensomhet og sosialt utenforskap.