Klesstativ i bruktbutikk i Polen

Tett oppfølging av samarbeidspartnere

Røde Kors tøyinnsamling har klare avtaler med de som kjøper innsamlet tøy av oss om at de skal etterleve grunnleggende krav til ivaretakelse av mennesker og miljø.

Vi har nylig vært på besøk hos en av våre samarbeidspartnere i en liten by øst i Polen. Her finner vi et av klesorteringsanleggene der tøyet vi samler inn blir sortert og ikke langt unna ligger en av bruktbutikkene det blir videresolgt til. 

Omvisning i sorteringsanlegget 

Det toppmoderne anlegget er over 2800 kvadratmeter, her sorteres klær, sko og tilbehør og pakkes for videresalg. 

-Det slår meg hvor ryddig og rent det er i lokalet, det gir en god følelse og trygghet, sier Kris Karlsen etter å ha fått en omvisning i anlegget. Kris er ansvarlig for logistikk, drift og innkjøp i tøyinnsamlingen til Røde Kors. Foruten å se på fasilitetene får han hilse på den flittige gjengen som består av 15 fulltidsansatte. Etter klærne er sortert selges de til bruktbutikker primært i Polen. Sorteringsanlegget vi besøker i dag har hele elleve egne bruktbutikker, avslutter Kris før ferden går videre til nettopp en av bruktbutikkene. 

Gir klærne en ny sjanse 

I en av disse butikkene jobber Natalia, en 25 -år gammel student. Hun er opptatt av bærekraft og gjenbruk. 

-Det er fint å være med på å gi klærne nytt liv. Enkelte kjøper klær de syr om og redesigner, det betyr mye for miljøet, forklarer Natalia mens hun viser oss rundt i butikken. Det ser ikke tilfeldig ut hvordan rekkene med klesstativer er plassert i det romslige lokalet. Pent hengt opp på grønne kleshengere finner vi tøy i alle farger, unike skatter og til og med plagg med lappen på. Natalie forteller at de også har motorsykkeltøy og arbeidstøy, rett og slett noe for enhver smak.

dame foran hengere med tøy
Natalia viser oss rundt i butikken. Foto: Kris Karlsen

 -Kundene er i alle aldre og kommer ofte langveisfra for å finne unike skatter. Det er også en del stamkunder her. Jeg tror det er fordi det er god kvalitet på klærne og man kan finne originale plagg som ikke alle andre har, avslutter Natalia.  

Vi takker for oss og reiser tilbake til Norge med visshet om at våre samarbeidspartnere gjør en god jobb, har flinke ansatte som blir behandlet bra og at klærne vi samler inn får en ny sjanse i et annet marked. 

Lurer du på mer rundt tøyinnsamlingen vår?