
NRK-Selda: Full koffert og kyllinger i hagen
Hva mener Selda Ekiz med lukka kretsløp og hvorfor flyr hun og søsteren jevnlig til en liten landsby med ekstra tunge kofferter?
Du kjenner henne kanskje fra familieprogrammet Alle mot 1 på NRK eller fra et av de mange eksperimentene hun har gjort i Newton på samme kanal. Jeg har møtt den sprudlende programlederen over en kaffe en solfylt høstdag for å høre om hennes forhold til bærekraft og gjenbruk.
Ikke strekk ut beina
Selda vokste opp i Drammen med to søstre, mor og far. Foreldrene flyttet til Norge for å få et bedre liv. Det gjorde inntrykk på lille Selda da moren fortalte om oppveksten i landsbyen Körküler i Tyrkia.
– Mamma fortalte at hun ikke hadde ordentlige sko før hun var 16 år. Forståelig nok har foreldrene hennes vært opptatt av å lære døtrene viktige verdier i livet, verdier som ikke kan kjøpes. – Ikke strekk ut beina dine lenger enn dyna di, sa alltid pappa. – Det er et tyrkisk ordtak som betyr at du ikke må leve over evne, forklarer Ekiz. Farens ord har fulgt henne gjennom livet og vært avgjørende for hennes nøkterne forhold til forbruk og bidratt til at hun aldri har vært spesielt opptatt av klær.
Tøyutdeling i Tyrkia
Selda forteller at moren hennes hadde lite da hun vokste opp, men etter hvert fikk hun et liv som ga henne muligheter, som andre i hjembyen ikke hadde. Med dette vokste det frem et ønske om å gi noe tilbake. Som jentunge så hun stadig moren samle inn tøy og leker som ikke ble brukt av henne og søstrene. Ofte spurte hun naboer og kjente om de også hadde klær de ikke brukte.
Klærne og lekene ble med i morens koffert til Körküler, der delte hun raust til trengende. Etter at Gulistan, som moren het, dessverre gikk bort for noen år siden har Selda og søsteren fortsatt med det som betydde så mye for henne. Nå er det nemlig søstrene Ekiz som pakker tøy og leker i kofferter og reiser til Tyrkia. Selda presiserer at det er storesøsteren som er primusmotor for dette, selv om hun også bidrar med det hun kan.
Stas for barn
– Jeg er opptatt av bærekraft og å bruke det tøyet jeg har, svarer Selda når jeg spør om hennes forhold til klær og hvor ofte hun shopper. Fast fashion er noe hun ikke ønsker å støtte. Hun tenker da først og fremst på det produksjonsmessige, arbeidsvilkårene til arbeiderene på fabrikkene og materialene disse klærne er laget av. Dette var hovedgrunnen til at hun svarte ja uten den minste tvil da hun ble spurt om å være medeier i barnetøydelingsbedriften Stas for barn i 2021. Stas for barn er kvalitetsklær med Ecolabel, som man kan leie for en månedlig sum. – Det er kostbart å kjøpe nytt og barn vokser så fort, så det er supergenialt og sparer miljøet, forteller hun ivrig.

"Kjøp mindre og gå for brukt"
Nå er datteren hennes litt større og ikke i segmentet til Stas for barn lenger så da er Selda glad for at hun arver tøy av familie og venner. Selv ønsker hun å ikke ha så mye tøy, da mister man oversikten. – Jeg prøver å handle "evergreens": Klær som varer lenge både stilmessig og kvalitetsmessig, så bruker jeg det jeg har godt og shopper sjelden.
Jeg spør Selda hva hennes beste gjenbrukstips er. – Kjøp mindre og gå for brukt, er det lov å si det?, Selda ser lur ut.
– Skal jeg handle noe tenker jeg at det er viktig å ha et bevisst forhold til hva det skal brukes til. Og kjøpe plagg du ikke blir lei av så fort. Selda blir spurt om hennes forhold til loppermarked. – Elsker å gå på loppis, sist kjøpte jeg noen små barnestoler. Det føles godt å ha nytte av noe som noen andre har hatt før, samtidig som du sparer penger.
Storesøster til fem
Dypt inn i praten om forbruk, gjenbruk og den tyrkiske landsbygda forteller Selda om en litt annerledes familieforøkelse. For ikke lenge siden gikk hun til anskaffelse av ikke mindre enn fem kyllinger. – Både for kos og for å bidra til et lukka kretsløp. Hun forklarer hva hun mener: – På sikt får vi egg vi kan spise og gjødselen kan brukes som næring til plantene i hagen. I tillegg synes datteren vår, Laleh, det er superstas med de gule små. Hun ønsket å bli storesøster, så nå forteller hun fornøyd til alle hun kjenner at hun er storesøster til fem, Selda smiler av tanken på den begeistrede 3-åringen.

Bamser til glede for andre
Selv om datteren er liten ønsker Selda å lære henne om gjenbruk og hvor fint det er å gi bort ting hun ikke bruker eller leker med selv, slik moren også viste henne og søstrene. Derfor har hun beholdt bamser og leker Laleh har fått, men ikke bruker. På den måten ønsker hun å gjøre henne bevisst i tidlig alder «denne leker du ikke med så den kan noen andre få leke med», avslutter Ekiz.
Jeg takker Selda for praten og for at hun ville dele sine fine tanker om bærekraft, tøyinnsamling og gjenbruk.