Klær i klesskap Vis bildetekst
Fordelen med å fylle skapet med brukt fremfor nytt er mange. Foto: Unsplash

En garderobe fylt med gammelt nytt

Vurderer du gjenbruk når du handler til klesskapet? Fordelene med gammelt nytt er mange.

Hvorfor gå for gammelt nytt?

Sparer miljøet

Moteindustrien er kjent for å være en miljøversting. For eksempel så bruker moteindustrien hele 93 milliarder kubikkmeter vann årlig. Rundt 7 500 liter vann går med for å produsere et par med jeans. Det tilsvarer mengden vann en gjennomsnittlig person drikker på syv år.

Les også: Moteindustrien: en tørst bransje

I tillegg dumper moteindustrien en halv million tonn syntetiske mikrofiber i havet årlig. Det er en mengde som tilsvarer hele tre millioner fat olje.

Gjenbruk av tøy er et viktig tiltak for å redusere den negative innvirkningen på miljøet ved produksjon av nye tekstiler. Ved å gå for brukt fremfor nytt bidrar du til å spare miljøet.

Mer for pengene

Ved å kjøpe gammelt nytt får du mer klær for pengene. Tøy som har hatt en tidligere eier er som regel rimeligere enn splitter nytt tøy. I tillegg er plaggene ofte like fine som helt nye.

Unike plagg

Sortimentet innen gjenbruk byr gjerne på stilige og unike plagg som ikke selges i store kvantum som i kjedebutikkene. Her er mulighetene store for å finne antrekk ikke alle andre har.

Hvor finner jeg gammelt nytt?

Titt innom gjenbruksplattformer

På gjenbruksplattformer som Tise og Finn.no er ofte utvalget av brukt tøy, sko og tilbehør bredt.

Besøk bruktbutikker

I bruktbutikkene kan du finne mange fine plagg og det fylles på med nye brukte varer jevnlig. Handler du i en av Røde Kors’ 24 bruktbutikker er du samtidig med å støtte Røde Kors’ humanitære arbeid i lokalmiljøet.

Gå på loppemarked

Fine antrekk kan finnes blant loppene på loppemarked. Loppemarked holdes jevnt og trutt på steder som skoler, idrettsanlegg og bakgårder.

Arranger byttekveld

Inviter venner, familie og kjente til en kveld dere bytter klær, sko og tilbehør dere imellom. Den stilige genseren som er blitt litt trang kan passe perfekt til din venn. Samtidig kan du tilføre ditt eget klesskap noen «nye» favoritter.

Se etter skatter på loft og i boder

Gå på skattejakt hos de eldste familiemedlemmene med loft og boder. Her kan det dukke opp mye fint og retro som fortjener en ny runde med bruk.

Meld deg på nyhetsbrev

Ønsker du å lese mer om bruk og gjenbruk av klær, tøyinnsamling og Røde Kors' arbeid? Vi sender deg gjerne vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her